Távozik az osztrák igazságügyi miniszter

Júliusban távozik posztjáról az osztrák igazságügyi miniszter. Dieter Böhmdorfer, aki Jörg Haider egykori FPÖ-elnök egyik legodaadóbb híve, már a harmadik szabadságpárti politikus, aki a párt EP-választásokon elszenvedett veresége miatt válik meg posztjától. Először a párt főtitkára mondott le, majd leváltották az elnököt is a súlyos vereség miatt.

Lemondott tisztségéről Dieter Böhmdorfer osztrák igazságügyi miniszter. A politikus egykoron Jörg Haider vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kérdésekkel megbízott képviselője volt a Wolfgang Schüssel kancellár vezette néppárti-szabadságpárti kormányban.

A 61 esztendős Böhmdorfer, aki Jörg Haider egykori FPÖ-elnök legodaadóbb hívének számít, pénteken jelentette be Bécsben, hogy a szabadságpárt július 3-án tartandó kongresszusa után megválik igazságügyi miniszteri tisztségétől, amelyet 2000 februárjától töltött be. Böhmdorfer azzal magyarázta visszalépését, hogy ezzel is nagyobb teret szeretne biztosítani a generációváltásnak a szabadságpárti vezetők körében, és úgy véli, szükség van arra, hogy megújítsák a szabadságpárti kormánytagok csoportját.

Böhmdorfer már a harmadik szabadságpárti politikus, aki az FPÖ-nek az európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos veresége után távozik posztjáról. Elsőként Magda Bleckman, a szabadságpárt főtitkára mondott, majd a pártvezetés úgy döntött, hogy leváltja Herbert Haupt FPÖ-elnököt, és Ursula Haubnert, Jörg Haider nővérét állítja a párt élére. Haubner pénteki bécsi nyilatkozatában megértéssel fogadta Böhmdorfer döntését, és reményét fejezte ki, hogy a politikus szakértőként továbbra is az FPÖ rendelkezésére áll.

Az ellenzéki Zöldek a kisebbik kormánypárt vezetésében növekvő káosz jeleként értékelik Böhmdorfer lemondását. Eva Glawischnig, az osztrák zöldek elnökhelyettese pénteki bécsi nyilatkozatában azt emelte ki, hogy pánikreakciók mutatkoznak az FPÖ-ben, s ez növeli a kormánykoalíció instabilitását.

Az FPÖ az 1999-es 23,4 százalékos eredményével szemben a vasárnapi európai parlamenti választásokon csak a szavazatok 6,33 százalékát szerezte meg, így EP-képviselőinek száma 5-ről 1-re csökken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK