Egy pénteken elfogadott törvény szerint Svájcban regisztrált párkapcsolatban élhetnek ezentúl a meleg párok. Az örökbefogadáson, a művi megtermékenyítésen kívül és a háztarsak névfelvételén kívül minden házaspárokat megillető jog jár majd a homoszexuálisoknak.

A svájci parlament pénteken véglegesen elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely törvényesíti az egynemű párok "regisztrált párkapcsolatát". A jobboldal tiltakozik az új tervezet ellen és népszavazáson kíván érvényt szerezni akaratának. A kereszténydemokraták például azért utasítják el a regisztrált párkapcsolat intézményét, mert az szerintük legtöbb pontban a hagyományos házasság hű mása.

A regisztrált párkapcsolat a házaspárokat megillető fontosabb jogok közül csak az örökbefogadás és a művi megtermékenyítés lehetőségét tagadja meg az azonos nemű pároktól, és a partnerek nem vehetik fel egymás nevét sem. A külföldi élettársat azonban például ugyanazok a jogok illetik meg, mint a más állampolgárságú házastársat.

A jobboldali ellenzők szerint az azonos nemű párok magánjogi szerződések révén biztosíthatnák be jogilag kapcsolatukat. A Szövetségi Demokratikus Unió nevű konzervatív párt ezért bejelentette, hogy hozzálát a népszavazás kiírásához szükséges 50 ezer aláírás összegyűjtéséhez. A svájci kormány becslése szerint évente több százan jegyeztetik majd be anyakönyvvezető előtt homoszexuális párkapcsolatukat.