Irán folytatja az urándúsítást

Irán felújítja az urándúsítást. A teheráni kormány ezt azután jelentette be, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Iránt bíráló határozatot fogadott el.

A iráni kormány szombaton bejelentette, hogy felújítja az urándúsítást, miután előző nap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Iránt bíráló határozatot fogadott el. Iránt a továbbiakban nem köti az Európai Unióval tavaly októberben nyélbe ütött megállapodás, ezért véget vet urándúsítása átmeneti időre vállalt felfüggesztésének - közölte sajtóértekezleten Hasszán Rohani, aki az iráni küldöttséget vezeti a NAÜ-vel folytatott tárgyalásokon.

Az iráni nemzetbiztonsági tanács titkára, akit Mohammed Hatami iráni köztársasági elnök lehetőséges utódjaként emlegetnek, mindamellett leszögezte: országa továbbra is együttműködik a NAÜ-vel. Rohani kifogásolta az ügynökség eljárásának "átpolitizáltságát", ami véleménye szerint azt a célt szolgálja, hogy megfosszák Iránt az atomenergia békés felhasználásának jogától.

Napokon át tartó diplomáciai kötélhúzás után a NAÜ kormányzótanácsa pénteken Bécsben elfogadta a szóban forgó határozatot, amelyben Iránnak a szemére vetette az együttműködés hiányát, mondván: Teherán ellentmondó és hiányos adatokat közölt urándúsításra irányuló erőfeszítéseinek mértékéről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK