Óriási razziák a szaúdi fővárosban

Az amerikai túsz lefejezése után egy nappal Rijádban több mint 1200 lakóházat kutattak át, 15 ezer katonát vontak össze, és a helyi hatóságok munkáját az FBI emberei is segítik. Washington óvatosságra inti a Perzsa-öböl egész térségében, illetve a Közel-Keleten és Észak-Afrikában tartózkodó külföldieket is.

Washington a Perzsa-öböl egész térségére kiterjesztette az al-Kaida külföldiek ellen várható támadásairól szóló figyelmeztetését. Erre az amerikai repülőmérnök, Paul Marshall Johnson pénteki lefejezése után került sor.

Az Egyesült Államok az idegenek elleni terrortámadások fokozódása ellenére sem tervezi szaúd-arábiai külképviseletének bezárását. A felhívás óvatosságra inti a Közel-Keleten és Észak-Afrikában tartózkodó külföldieket is.

A szaúdi trónörökös, Abdallah bin Abdel-Aziz herceg szombaton telefonon nyilvánította részvétét Johnson halála miatt Bush amerikai elnöknek. Bush üdvözölte a szaúdi biztonsági erők lépéseit, amelyekkel a terrorizmust kívánják megfékezni.

Forrás: MTI
MTI fotó

Rijádban közölték, hogy a szaúdi biztonsági erők pénteken megölték az al-Kaida helyi ágát irányító 31 éves Abdel-Azíz Mukrint és két másik veszélyes terroristát. Állítólag akkor végeztek velük, amikor megpróbáltak megszabadulni Johnson holttestétől. Az al-Kaida egy iszlám honlapon közleményben cáfolta vezérének halálát, mondván: ez álhír, amely a szent harcosok eltántorítását és harci szellemük megtörését szolgálja. Később azonban egy magas rangú szaúdi tisztségviselője megerősítette, hogy tűzharcban megölték Mukrint.

A fővárosban, Rijádban nagy erőkkel nyomoznak a terroristák után: 15 ezer katonát vontak össze, már több mint 1200 lakóházat kutattak át és a helyi hatóságok munkáját az FBI emberei is segítik. Az al-Arabíja arab hírtévé szerint a szaúdi biztonsági erők az éjszaka Rijádban elfogták Mukrin tíz emberét.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK