India és Pakisztán megállapodásra jutott arról, hogy befagyasztják kísérleti atomrobbantásaikat. A moratóriumról szóló megállapodás a két szomszédos atomhatalom közötti tárgyalások első fordulójában született. Az indiai külügyminisztérium közlése szerint a felek abban is megegyeztek, hogy közvetlen telefonvonalat hoznak létre a két ország vezetőinek irodái között.

India és Pakisztán vasárnap megerősítette a kísérleti atomrobbantások befagyasztására vonatkozó korábbi megállapodását, és bejelentette: új, külügyi "forró drótot" létesít, hogy megakadályozza a félreértéseket és csökkentse a nukleáris kérdésekkel kapcsolatos egyéb kockázatokat. "Biztonságos forró vonal létesül a két külügyminisztérium között a félreértések megakadályozása és a nukleáris kérdésekkel kapcsolatos kockázatok csökkentése végett" - tartalmazza a közlemény, amelyet a két ország külügyminiszter-helyettesi szintű  megbeszélések után adtak ki Újdelhiben. A közlemény szerint két hadseregparancsnok között korábban létesült közvetlen telefonos kapcsolatot ugyancsak korszerűsítik.

A felek ígéretet tettek arra, hogy fenntartják a kísérleti atomrobbantásokra vonatkozó, korábban vállalt moratóriumot, kivéve, ha valamelyik fél úgy döntene, hogy "rendkívüli események magasabb érdekeit sértik".

A két szomszédos atomhatalom egyúttal "felszólítja az összes atomhatalmat, hogy tartson rendszeres munkatalálkozókat a közös érdeklődésre számot tartó témákban", továbbá ígéretet tesz arra, hogy "a többoldalú tárgyalásoknak megfelelően folytatja kétoldalú konzultációit biztonsági kérdésekről, illetve az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása témájában".

India és Pakisztán 1998-ban, rövid időn belül végrehajtott atomrobbantásai után kölcsönösen bejelentette atomhatalommá válását. A két szomszéd három háborút vívott egymással a brit gyarmati uralom 1947-es megszűnte és a két utódállam létrejötte óta. 2002 nyarán a két ország ismét a háború szélére sodródott, miután 2001 decemberében pakisztáni illetőségű iszlám szélsőségesek fegyveres támadást intéztek az indiai parlament ellen.