Háborút kiált Ruanda a kongói csapatmozgások miatt

Ruanda szerint egy ellene irányuló támadás a célja a Kongói Demokratikus Köztársaság csapatáthelyezéseinek. A kongói kormányzat ugyanis tízezer főt irányított az ország keleti felébe, a ruandai határ közelébe. A ruandai állításokat ugyan tagadják Kinszasában, ám a térség lakói újabb harcoktól tartanak, és naponta ezrével menekülnek el otthonaikból.

Tízezer fős hadsereget mozgósított a Kongói Demokratikus Köztársaság az ország keleti részébe. ENSZ-diplomaták szerint a csapatokat a ruandai határhoz közeli városokba irányították. A hadmozdulatok hírére a ruandai külügyminiszter azzal vádolta meg a kongói vezetést, hogy országa megtámadására készülnek. Mint közölte, Ruanda nem fogja hátra tett kézzel figyelni a fejleményeket. Egy ruandai katonai szóvivő azt is állította, hogy a kongói kormány jelentős mennyiségű fegyvert juttatott az elmúlt hetekben ruandai lázadóknak - írja a NNC News.

A kongói külügyminiszter-helyettes kitalációnak nevezte a ruandai állításokat.

A kongói kormányzat ötéves polgárháború után igyekszik helyreállítani a hatalmát az ország keleti részében. A kongói polgárháború miatt 1998-ban hat szomszédos állam keveredett fegyveres konfliktusba, ami kétmillió ember halálát okozta. Ruanda 2002-ben vonta ki csapatait Kongóból, cserébe azért, hogy Kinshasa megígérte, nem támogatja tovább a hutu lázadókat, akik részt vettek az 1994-es népirtásokban is.

Az elmúlt hónapokban azonban újból feszültségek keletkeztek a két állam között, mivel lázadó katonák elfoglalták a Kongói Demokratikus Köztársaság egyik keleti nagyvárosát, Bukavut. A lázadók - az RCD-Goma nevű 40 ezer főre becsült társaság egyik csoportja - ugyan kivonultak a városból, ám közölték, a kormánycsapatok bármilyen áthelyezése komoly összecsapásokhoz vezethet.

Az afrikai államok vezetői és az ENSZ is igyekeznek elejét venni egy újabb helyi háború kialakulásának. Az emberek azonban tartanak a harcoktól, és inkább elhagyják otthonaikat. Jelentések szerint naponta több mint ezer menekült érkezik a térségből Burundiba, sokuk a lázadókkal megegyező nemzetiségű tuszi, akik kormányzati megtorlástól tartanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK