George Bush amerikai elnök Medgyessy Péter magyar kormányfővel együtt nyilatkozott keddi fehér házi megbeszéléseik után a Fehér Ház Ovális Irodájában, és dicsérő szavakkal illette vendégét. Szó esett az iraki eseményekről és a két ország kapcsolatainak további bővítéséről is.

"Értékelem azt az embert, aki tartja magát a szavaihoz" - jelentette ki Bush. Erős vezetőnek és erős szövetségesnek nevezte a magyar miniszterelnököt, akinek határozott elképzelései vannak a szabadságról és a demokráciáról. A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokat illetően Bush kiemelte, hogy Magyarország stabil ország, ahol a törvény uralkodik. Megjegyezte, hogy szó esett köztük az ismeretek átadásáról a csúcstechnológia és az oktatás területén. Medgyessy Péter kifejezte reményét, hogy a találkozó újabb lendületet ad a gazdasági együttműködésnek.

Forrás: EPA

Az Irakban elesett magyar katonáról szólva nagyra értékelte a magyar áldozatvállalást, és a legmélyebb részvétét fejezte ki az elesett katona hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy a feladatot Irakban el fogják végezni.

Medgyessy köszönetét fejezte ki, hogy két éven belül ismét találkozhatott az amerikai elnökkel. A kapcsolatok új szakaszba léptek, a két év bebizonyította, hogy Magyarország megbízható szövetséges, és tovább lehet lépni a kapcsolatokban, így a tudományos és technikai együttműködés területén is - mondta.

Irakról szólva Bush fontosnak nevezte Magyarország részvételét az iraki stabilizálásban, hogy az irakiak tudják: a világ velük van. Medgyessy Péter kijelentette, hogy a magyar katonák Irakban maradnak mandátumuk lejártáig. A további részvételt firtató kérdéssel kapcsolatban elmondta: mindketten üdvözölték az ENSZ Biztonsági Tanácsának Irakra vonatkozó határozatát és azt, hogy fokozatosan az irakiak veszik kezükbe az ország irányítását. A további részvételről e folyamat alakulásának fényében születik döntés.

Bush elnök szóba hozta a vízumkérdést, hangoztatva, hogy munkálkodnak annak megoldásán, mert az Egyesült Államok szívesen látja más országok állampolgárait, köztük üzletembereket, diákokat, művészeket.

Medgyessy Péter a Fehér Ház kertjében a magyar sajtó képviselőinek nyilatkozva megerősítette: ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok már elnöki szinten foglalkozik a vízumkérdéssel. Hozzátette: Magyarország EU-tag és biztonságos ország, joggal várhatja el, hogy könnyítsenek a vízum megadásán, felszámolják a bürokratikus akadályokat, és belátható időn belül megszüntessék a vízumkötelezettséget. Medgyessy Péter úgy ítélte meg, hogy a EU-csatlakozással a kapcsolatok új dimenziót öltöttek. George Bush elmondta, hogy szó esett közöttük a NATO-ról is, és fontosnak találták, hogy a szövetség betöltse küldetését.