Félszáz halott az ingusföldi erőszakban

Közel ötven ember vesztette életét, amikor fegyveres támadások érték az ingusföldi belügyminisztérium és a fegyveres testületek több épületét hétfőn este. Az egyelőre ismeretlen terroristák feltehetően a fontosabb állami intézményeket akarták hatalmukba keríteni. Egyesek szerint csecsen terroristák voltak a támadók.

Legalább 48 ember vesztette életét az éjjel azokban a terrorista támadásokban, amelyeket csecsen lázadók hajtottak végre a dél-oroszországi Ingus Köztársaság több városában - közölte az ingus belügyminisztérium. "A halottak között van a belügyi hatóságok 18 munkatársa és 28 civil" - mondta Jahia Hadzijev, a tárca szóvivője. A sebesültek száma 30. A harcok után két lázadó holttestét találták meg, ezeket a fővárosba, Nazranyba szállították. Állítólag 3 helyi magas rangú vezető is a halottak között van.    

A szomszédos Csecsenföld belügyminisztere, Alu Alhanov a hírhedt csecsen terroristavezér, Samil Baszajev fegyvereseinek tulajdonította az összehangolt támadást, amit szerinte csak legfelsőbb vezetőjük, Aszlan Maszhadov jóváhagyásával hajthattak végre. Murat Zjazikov, az Oroszországhoz tartozó, Csecsenfölddel határos köztársaság elnöke 3 napos gyászt rendelt el. Az erre az időszakra tervezett kulturális és szórakoztató programokat törölték. Az elnök közölte: a banditák nem kerülik el a felelősségre vonást. 

A belügyet és a fegyveres testületeket támadták

Nazranyban ismeretlen fegyveresek hétfőn késő este indítottak összehangolt támadást a helyi belügyminisztérium épülete és a fegyveres testületek több objektuma, köztük a határőrség egyik bázisa és fegyverraktárak ellen. Ezzel egy időben más ingusföldi településeken, Karabulakban és Szlepcovszkban is csapást mértek néhány belügyi célpontra.

Kedd reggeli hivatalos közlés szerint az ingusföldi belügyi hatóságok úrrá lettek a helyzeten. Korábban megerősített rendőri és biztonsági alakulatokat vezényeltek az érintett térségekbe. Nazranyban a lakosok közül többen a pincékbe menekültek a lövöldözések elől. A legfrissebb beszámolók szerint a fegyveresek kis csoportokba verődve igyekeznek elrejtőzni.

A legfontosabb intézményeket akarták hatalmukba keríteni

Egyelőre nem tudni, hogy kik a támadók, de moszkvai szakemberek szerint egyértelmű, hogy megpróbálták hatalmukba keríteni a legfontosabb állami intézményeket. Az Eho Moszkvi rádióadó értesülése szerint a terroristáknak sikerült behatolniuk a nazranyi belügyminisztérium épületébe. Ingusföldi értesülések szerint a támadók akciójuk megindítása előtt titokban szétszóródtak a célpontoknak kiszemelt intézmények közelében, hogy azután több helyszínről és ugyanabban az időben indíthassák meg támadásukat.

Hétfő éjszaka összetűzések zajlottak Mahacskalában is, ahol különleges rendőri alakulatok vettek üldözőbe különösen veszélyes bűnözőket. Kedd reggel a helyi hatóságok befejezettnek nyilvánították a műveletet. Egyelőre meg nem erősített értesülések szerint két terrorista életét vesztette az 5 órán át tartott hajtóvadászatban.   

Az Oroszországhoz tartozó, ugyancsak Csecsenfölddel határos Dagesztán fővárosának egyik északi kerületében lángba borult egy kétszintes épület. Gránátrobbanások döreje és tűzfegyverek ropogása hallatszott hétfő éjszaka. Nem hivatalos értesülések szerint ebbe az épületbe vették be magukat korábban a bűnözők, akik közül néhánynak köze volt az elmúlt időszakban több helyi belügyi munkatárs meggyilkolásához is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK