Szerdán elengedik a hétfőn határsértésen kapott brit katonákat az iráni hatóságok. Ezt az iráni külügyminiszter is megerősítette. A katonák fogva tartása komoly diplomáciai válságot okozott a két ország között. Egy arab lap közben azt állítja, hogy a briteket Irakban elfogott iráni terroristákra cserélik ki.

Szabadon engedik szerdán az iráni hadsereg által az iraki határ mentén elfogott brit katonákat. Erről az ügyben zajló tárgyalások állását jól ismerő források számoltak be előszőr, majd a hírt megerősítette Kamal Harazi iráni külügyminiszter is szerdán. "A brit hajók legénységét még ma szabadon engedik" - idézte az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. A BBC teheráni tudósítója szerint a két fél már csak a katonák átadásának logisztikai részleteit egyezteti.

A brit katonákat hétfőn vették őrizetbe a Satt el-Arab csatorna iráni vizein egyes források szerint iráni járőrök, mások szerint forradalmi gárdisták. Nagy-Britannia elismerte a határsértést, de azt hangoztatta, hogy navigációs tévedés történt. A britek iraki folyamőröket kiképzésén vettek részt, amikor iráni felségvizére tévedtek.

Az incidens diplomáciai válsággá szélesedett, Nagy-Britannia magyarázatot követelt Irántól. Jack Straw brit külügyminiszter kedden telefonon beszélt iráni kollégájával, Kamal Harazival a brit katonák szabadon engedését és az őrnaszádok visszaszolgáltatását követelve. Eközben feldühödött irániak tüntettek Nagy-Britannia teheráni nagykövetsége előtt.

Irán sajtójelentések már kedden este jelezték annak lehetőségét, hogy a brit katonákat szabadon engedhetik. Korábban az iráni média még azt jelentette, hogy a brit katonák ellen vádat emelnek Iránban. Az iráni televízióban is bemutatták az elfogott katonákat, bekötött szemmel, és arra kényszerítették őket, hogy kérjenek bocsánatot a határsértésért.

Szerdán az iráni rádióban már azt jelentette be a külügyminsztérium szóvivője, hogy  "a hadsereg elfogadta a brit tengerészek állítását, miszerint a csónakok véletlenül hatoltak be az iráni vizekre, ezért úgy döntöttek, hogy a csónakokat és utasaikat visszaszolgáltatják". Az iráni külügyminszter azt is megerősítette, hogy a katonákkal együtt a felszerelés is visszakerül a britekhez.

Terroristákra cserélhetik a briteket

Egy londoni arab újság eközben azt állította: a brit katonák foglyul ejtése azt a célt szolgálta, hogy Teherán nyomást gyakorolhasson Londonra 40, Irakban elfogott iráni szabadon bocsátása érdekében. Az as-Sark al-Aúszat című lap szerint olyan iráni önkéntesekről van szó, akik amerikai és brit katonák elleni öngyilkos merényletek elkövetésére mentek Irakba. Az iráni terroristákat a megszálló koalíció ukrán katonái fogták el, majd később átadták őket a brit erőknek.

Az iraki megszálló hatóságokat irányító Egyesült Államok több alkalommal is megvádolta Teheránt azzal, hogy határain lehetővé teszi szélsőséges iszlám aktivisták Irakba lépését, az iráni hatóságok azonban ezt mindannyiszor tagadták.

[origo]/MTI