Élet az izraeli védőfal mentén

Palesztin gazdákat választ el földjeiktől és ivóvízforrásaiktól az a több száz kilométeresre tervezett védőfal, melyet Izrael épít, hogy ezzel is csökkentse az öngyilkos merényletek számát. A Centrális Galériában látható kiállításon a jelenleg 220 kilométeres védőfal különböző oldalán zajló életet, a térséget alapvetően megváltoztató fal emberi, jogi, környezeti vonatkozásait ismerhetjük meg fotókon, videofelvételeken és idézeteken keresztül.

Az izraeli kormány 2002 júniusában döntött arról, védőfallal korlátozza a palesztinok Ciszjordániából Izraelbe való ellenőrizetlen átjárását, hogy ezzel is csökkentse az öngyilkos merényletek számát. A 660 kilométeresre tervezett fal tervezett útvonala azonban sok helyen behatol Ciszjordánia területére, és gyakran kisajátított magánbirtokokon halad át, jelentősen korlátozva a palesztin lakosság mozgásterét. Helyenként teljesen körbekerít palesztin városokat és falvakat, és elválasztja a gazdákat saját földjeiktől és ivóvízforrásaiktól.

A már elkészült 200 kilométernyi szakasz több részből áll: jelentős részét egy három méter magas, elektromos kerítés alkotja, amely helyenként nyolc méter magas betonfalban folytatódik és amelynek mindkét oldalán szerviz- és járőrutak, mély árkok és nyomrögzítő homoksávok, szögesdrót kerítések és biztonsági kamerák találhatók. A védőkerítésen majd ellenőrző kapukon lehet átjutni, a kapuk helyén egyelőre csak "lyukak" tátonganak.

Fotó: Fábián Évi

A Centrális Galériában augusztus 8-ig látható kiállítás a leendő palesztin állam és Izrael között épülő fal építésének társadalmi, környezeti, építészeti, jogi vonatkozásait vizsgálja. A kiállított fényképeken a fal különböző szakaszait, a fal árnyékában élők mindennapjait mutatják be. Az egyik fotón egy családapa nyújt át becsomagolt cipőt a túloldalon lévő feleségének és gyerekének, egy másikon gyerekek igyekeznek iskolába a falon kialakított átjárón keresztül. A fal melletti nyomasztó életet a galériában egy szimbolikus fal teszi érzékletessé, mely mellett haladva követhetjük a városokat, melyek a védőfal mellett húzódnak. A fényképek és videofelvételek mellett idézeteken keresztül ismerhetjük meg a főbb szereplők álláspontját. A kiállítás anyaga csak angol nyelvű.

KAPCSOLÓDÓ CIKK