Elhagyják a külföldi munkások Szaúd-Arábiát

A Szaúd-Arábiában működő multicégek jelentős pluszpénzeket kínálnak alkalmazottaiknak, hogy maradásra bírják őket, a szaúdi hatóságok pedig amnesztiát a magukat feladó al-Kaida-tagoknak, hogy csökkentsék a terrorfenyegetést. Az utóbbi hetek eseményei, főleg az amerikai mérnök lefejezése ugyanis a külföldi dolgozók valóságok exodusát indította el az arab királyságban - írja a Guardian. Szaúd-Arábiában néhány magyar család is tartózkodik, ők egyelőre maradnak.

Pluszpénzzel igyekeznek Szaúd-Arábiában tartani nyugati alkalmazottjaikat a nagy nyugati cégek. Az ott dolgozó emberek ugyanis egyre nagyobb mértékben hagyják el jól fizető állásaikat, a növekvő terrorfenyegetettség miatt. A távozás mellett döntők számára az utolsó csepp a pohárban az elrabolt amerikai mérnök múlt heti lefejezése volt - írja a Guardian.

Az eddigi al-Kaida-támadások miatt elvándorlók száma drasztikusan megemelkedett a lefejezés következtében, a nyugati alkalmazottak valóságos exodusává alakult. A brit lap által megkérdezett alkalmazottak szerint az országból már eltávoztak vagy a távozást fontolgatók száma jóval magasabb az eddig becsültnél.

Eladják az ingóságokat

Egy húsz éve Rijádban élő, ugyancsak távozni készülő üzletember szerint a külföldieket megrémisztette az elrablás és a lefejezés. Egy másik brit szerint a külföldiek által lakott rijádi lakónegyedek lakossága 5-15 százalékkal csökkent az utóbbi időben. Egy ugyancsak brit egészségügyi munkás elmondta, hogy alapjában véve nem túl gyakoriak a "maszalamák", a végkiárusító búcsúpartik, amikor eladják a különböző háztartási felszereléseket, ám az utóbbi időben hetente négy-öt ilyen is van köreikben. "Van itt konyhafelszerelés, kerti bútor, gyerekcucc. Autós gyerekülés. Még egy Jaguárt is eladtak" - mondta.

A brit lap szerint többféle távozó van. Egyesek beletörődnek mindenbe, csak hogy leléphessenek, míg mások igyekeznek úgy ügyeskedni, hogy ne járjanak túl rosszul szerződésük idő előtti felbontása miatt. Megint mások csak családjukat küldik haza, ők maguk maradnak. Vannak, akik a környező államokba - az Egyesült Arab Emírségekbe vagy Bahreinbe - teszik át lakhelyüket, azzal a céllal, hogy majd ingáznak. És végül vannak - főleg egyedülállók -, akik kitartanak.

Az elvándorlás politikai kudarc a szaúdi kormánynak, és jelentős győzelem az al-Kaidának. A jelenség emellett komoly gazdasági károkat okozhat, többek között az olajárra kifejtett hatásával.

Veszélyességi pótlék és amnesztia

A károkat az érintettek - a nagy multicégek és a szaúdi kormányzat - a maga módján igyekeznek megelőzni. A vállalatok pluszpénzt ajánlanak fel ott maradó alkalmazottjaiknak, a brit BAE Systems például nem kevesebb mint havi ezer font "veszélyességi pótlékot" fizet a maradó dolgozóknak. A szaúdi kormányzat pedig egy hónapos amnesztiát hirdetett al al-Kaida tagjai számára. Ennek értelmében az az al-kaidás, aki ez alatt az idő alatt adja fel magát a hatságoknak, megússza a halálbüntetést.

A szaúdi kormányzat ugyanakkor abban reménykedik, hogy nem indul meg a külföldi munkások exodusa. A külügyminiszter, Szaúd al-Fejszál herceg szerint a távozások hátterében csak az iskolai szünet alkalmából szokásos évi hazautazások állnak. A távozás mértékét ezért szeptemberig nem is mérik fel, mivel akkorra várják vissza a nyaralókat.

Szaúd-Arábiában 30 ezer brit és 40 ezer amerikai él, mindannyian magas falakkal, szögesdróttal, homokzsákokkal, betontömbökkel megerősített épületegyüttesekben, amelyeket fegyveres őrök és páncélozott járművek is védenek.

Engedélyezik a fegyvertartást a külföldieknek

 

Engedélyezik a fegyvertartást a Szaúd-Arábiában tartózkodó külföldi állampolgárok számára is - jelentette be csütörtökön a szaúdi belügyminiszter. "A szaúdiak, ha van engedélyük, elvileg tarthatnak maguknál fegyvert" - mondta Najef bin Abdel-Aziz herceg. "Hasonlóképpen, egy külföldi állampolgár, ha veszélyben érzi magát, kaphat fegyvertartási engedélyt - tette hozzá a belügyminiszter, akinek a szavait a hivatalos szaúdi hírügynökség idézte.

Najef bin Abdel-Aziz elmondta: az engedély olyan kézifegyverek birtoklását tenné lehetővé a külföldiek számára, amelyek tartására hazájukban is jogosultak.

A magyarok nem pánikolnak

"Szaúd-Arábiában nem sok magyar tartózkodik, Rijádban például mindössze 3-4 család. Napi kapcsolatban vagyunk velük, elemezzük a helyzetet. Ők nem érzik, hogy haza kívánnának térni" - mondta az [origo]-nak a szaúdi magyar nagykövetség szóvivője. A kint tartózkodó magyarok között van például bankár, orvos, olajszakértő és számítógépes szakember. Jelenleg a többségük a szabadságát tölti és ezért Magyarországra jön, de a nagykövetség szóvivője szerint vissza is térnek majd.

A szóvivő elismerte, hogy az utóbbi hetek eseményei miatt feszült a légkör Rijádban, bár megjegyezte, hogy az egyik lázadó likvidálását követően némileg lecsillapodtak a kedélyek. "Most nyugodt a hangulat" - tette hozzá.

Idézte Colin Powell amerikai külügyminiszter álláspontját, miszerint ha most az amerikaiak távoznának Szaúd-Arábiából, az rossz üzenet lenne. "Önkéntes evakuáció van. Felhívják az emberek figyelmét a veszélyekre, aki akar, az hazamehet, de nincs nyomás, hogy hagyják el az országot" - közölte a magyar nagykövetség szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ CIKK