Eretnekperekre készül az anglikán egyház

Szorul a hurok a liberálisabb és mérsékeltebb anglikán papok körül. Az egyház konzervatívjai ugyanis azt tervezik, hogy olyan fegyelmi bíróságokat hoznak létre, amelyek azt ellenőrzik, hogy az egyházi előírásoknak megfelelően prédikálnak-e a papok. Ha nem, akkor kiközösítik őket. Büntetés vár így a homoszexuális házasság szentségét hirdető és templomaikat tisztán nem tartó papokra egyaránt.

Az anglikán egyház rövidesen ismét eretnekpereket rendez azon papok ellen, akik nem tartják magukat szigorúan doktrínáihoz és szabályaihoz. A perek - írja a londoni The Times - lehetőséget adnának az anglikán egyház legkonzervatívabb szárnyának, hogy üldözzék a liberálisabb és mérsékeltebb papokat, valamint hogy ösztönözzék a rítusokról és a liturgiáról az 1800-as években folyó viták felelevenítését.

Azt tervezik, hogy létrehoznak egy "fegyelmi bíróságot", amelynek egy jogi végzettségű elnöke, három püspök, két alacsonyabb rangú pap és két világi személy lenne a tagja. A perbe fogott papokat elvileg kiközösíthetik, ha bármi olyant prédikálnak vagy tanítanak, ami ellentmond a Bibliának, az anglikán egyház 39 törvénycikkelyének vagy a közös imádságok 1662-ben megjelent könyvének. Ezek alapján ugyanúgy büntetés sújthatja azt a papot, aki a homoszexuális "házasság" szentségét hirdeti, mint aki nem tartja rendben és tisztán a templomát.

A bíróság létrehozásáról az anglikán egyház általános szinódusa hivatott dönteni; a tanácskozást júliusban tartják York városában.