Felgyújtotta magát két török rab

Felgyújtotta önmagát két éhségsztrájkoló fogoly Törökországban, hogy ezáltal elkerülje a kórházba szállítást. A két férfi már 249 napja folytatott éhségsztrájkot, tiltakozásul a börtönrendszer reformja ellen.

A kórházba szállítást megakadályozandó egyikük kedden, a másik pedig szerdán felgyújtotta magát cellájában. Égési sérüléseik végzetesnek bizonyultak, a kórházban már nem tudták megmenteni az életüket - közölte csütörtökön a börtönigazgató.

A 36, illetve 42 éves férfit a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt és Front (DHKP-C) nevű török szélsőbaloldali illegális szervezethez való tartozás vádja miatt ítélték 12 és fél évnyi szabadságvesztésre. Büntetésüket egy Ankarához közeli fegyházban töltötték.

Halálukkal hatvanhatra nőtt azoknak a börtönraboknak, illetve hozzátartozóknak a száma, akik a 2000 októbere óta tartó éhségsztrájkok következtében vesztették életüket. Több családtag szolidaritásból ugyancsak a végsőkig éhségsztrájkolt. A csaknem négy év alatt több mint ezer elítélt folytatott éhségsztrájkot. Jelenleg már csak egy fogoly éhségsztrájkol.

Az éhségtüntetésben részt vevők azt kifogásolták, hogy a kormányzat a korábbi, akár több tucat elítéltet is befogadó hálótermek helyett egy-, illetve háromszemélyes zárkákat alakított ki a fegyházakban. A rabok szerint ezzel kiszolgáltatták őket a fegyőrök önkényének. A török kormány azonban nem hátrált meg, arra számítva, hogy az új típusú, egyéni cellákra osztott börtönökben megszűnnek a lázadások, a túszejtések és az éhségsztrájkok.