Nem lesz előrehozott választás Lengyelországban

Bizalmat szavazott a lengyel parlament Marek Belka miniszterelnöknek és baloldali kormányának, ezért az országban nem rendeznek előrehozott választásokat a nyáron. Az országban azóta volt kormányválság, hogy a Miller-kabinet egy nappal az EU csatlakozás után lemondott. A baloldali Belka megígérte, hogy az év folyamán még egy bizalmi szavazást tartanak, hogy a parlament értékelhesse munkáját.

Bizalmat szavazott a Szejm, a lengyel parlament Marek Belka baloldali kormányának. Az alsóház 235-215 arányban, egy tartózkodás mellett bízta meg Belkát a kormányzással. A szavazással a Demokratikus Baloldali Szövetség folytathatja a kormányzást.

Lengyelországban akkor kezdődött a kormányválság, amikor Belka elődje, Leszek Millert május elsején, az EU-csatlakozás után lemondott tisztjéről. Ezt követően Belka lett a miniszterelnök, de a Szejm május 14-én nem szavazott bizalmat neki és kormányának.

Azóta Belka Ügyvivő miniszterelnökként kormányzott. Ha a Szejm csütörtökön is visszautasítja őt, akkor augusztusban előrehozott választásokat tartottak volna Lengyelországban.

Szakértők szerint Belka stabilitást hoz majd az EU csatlakozás kapcsán nyugtalanná vált lengyel politikai életbe. Ugyanakkor meg kell birkóznia a Miller kormány bukásának fő okaként számon tartott magas munkanélküliséggel, és a válságban lévő egészségüggyel.

"Belka jó hír Európának" - jelentette ki a szavazás kapcsán Janusz Onyszkiewicz parlamenti képviselő. "Komoly tárgyalópartnerként tekintenek majd rá, annak ellenére, hogy csak ideiglenes kormányt vezet." Ugyanakkor Belka valószínűleg az EU ellenes populisták célpontjává válik majd Lengyelországban.

Belka egy korábbi beszédében azt ígérte a Szejmnek, hogy ha csütörtökön támogatják, akkor az év folyamán még egy bizalmi szavazást tartanak majd. "Hét nappal a költségvetés parlament elé terjesztésének alkotmányos határideje után újabb bizalmi szavazást kezdeményezek majd. Nem akarok a parlament jóváhagyása nélkül kormányozni" - jelentette ki beszédében a lengyel miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK