Több mint ötven muzulmán katona sírját gyalázták meg ismeretlenek a franciaországi Haguenau katonai temetőjében. A katonák sírjára horogkereszteket festettek, egyes sírköveket ledöntöttek. A belügyminiszter tűrhetetlennek nevezte az esetet, mert olyan katonákról van szó, akik Franciaországért áldozták életüket a II. világháborúban.

Több mint félszáz muzulmán katona sírját gyalázták meg ismeretlen tettesek a franciaországi Haguenau katonai temetőjében. A Franciaország keleti részén fekvő város rendőrsége arról tájékoztatott, hogy az ismeretlen vandálok csütörtökre virradó éjjel hét sírkövet ledöntöttek, negyvennyolcra festékkel feliratokat, horogkereszteket mázoltak. A sírokban olyan muzulmán katonák nyugodtak, akik a II. világháborúban Franciaországért harcoltak és adták életüket.

 

Mélységes felháborodásának adott hangot a történtek miatt a francia belügyminiszter. Dominique de Villepin szerint az idegengyűlölet újabb megnyilvánulása azért is tűrhetetlen, mivel olyan katonákról van szó, akik a francia szabadságért hozták meg a legnagyobb áldozatot.

 

Április eleje óta a kelet-franciaországi Strasbourg muzulmán közösségét sorozatos támadásokat érték: horogkeresztekkel, "halál az arabokra" feliratokkal csúfítottak el muzulmánok által vezetett üzleteket, mecseteket, muzulmán temetkezési vállalkozók irodáit. Június közepén a strasbourgi temetőben már meggyaláztak mintegy ötven muzulmán sírt.