Továbbra sem büntethetőek az Irakban szolgáló amerikaiak

Továbbra sem lesznek büntethetőek az irakban szolgáló amerikai katonák amennyiben törvényt sértenek. Az Egyesült Államok olyan megállapodást kötött az iraki ideiglenes kormánnyal amelynek értelmében továbbra is csak amerikai bíróságok tárgyalhatják a katonák ügyeit. A Fehér Ház szerint mindenhol létezik ilyen megállapodás, ahol amerikai katonák szolgálnak.

Az Irakban szolgáló amerikai katonákat kivonják a helyi igazságszolgáltatás alól egy megállapodás keretében, amelyet az Egyesült Államok az iraki ideiglenes kormánnyal köt - jelentette be csütörtökön a Fehér Ház szóvivője.

Az elnök biztos akar lenni abban, hogy katonáink védelmet élveznek - mondta Scott McClellan. A fegyveres erők tagjait az amerikai igazságszolgáltatás keretei között fogják felelősségre vonni és nem a helyi bíróságokon - közölte, s magyarázatul hozzátette: olyan részéről van szó a világnak, ahol nem garantálható az igazságos eljárás.

Az Egyesült Államok és az iraki ideiglenes kormány elvben már megállapodott a mentességben, s csak a részleteket kell kidolgozni. Ilyen megállapodásaink vannak mindenütt a világon, ahová amerikai katonákat telepítettünk - mondta McClellan.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette: visszavonja azt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé benyújtott határozati javaslatát, amellyel meg kívánta hosszabbítani külföldön szolgáló katonáinak mentességét a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt. A bejelentést James Cunningham, az amerikai ENSZ-nagykövet helyettese tette, miután a Biztonsági Tanács tagállamainak többsége jelezte: ellenzi az amerikai büntethetetlenség egy évvel történő meghosszabbítását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK