Támadássorozat és vérfürdő Irakban

Több mint 80 ember meghalt és 230 megsebesült csütörtök reggel Irakban, amikor négy városban is közel egy időben támadtak meg rendőrőrsöket és amerikai egységeket az ellenállók. Harcok voltak Ramadiban, Bákubában és Fallúdzsában. Moszulban pedig eddig példátlan módon legalább öt pokolgépes merényletet követtek el gyors egymásutánban.

Számos támadást indítottak ellenállók rendőrőrsök és amerikai egységek ellen Irakban csütörtök reggel. A legvéresebb akciók Moszulban történtek, itt legalább öt gépkocsiba rejtett pokolgép robbant néhány órán belül, de egyes jelentések hét detonációról szóltak. Három bomba robbant a helyi rendőrakadémia, egy rendőrőrs, valamint egy kórház előtt, majd egy óra múlva egy negyedik, nem sokkal később pedig egy ötödik robbanás is történt két rendőrőrsnél.

A CNN adatai szerint legalább 83-an vesztették életüket az első négy detonáció következtében. A sérültek számát 233-ra tette az amerikai televíziótársaság. Az áldozatok között volt két amerikai katona is. Az ötödik robbanás helyszínéről is "halottakról és sérültekről" számolt be egy rendőrtiszt. Itt az épület fele leomlott, több gépkocsi kigyulladt.

Harcok három városban

Ramadi környékén három különböző rendőrőrsre lőttek rá maszkot viselő támadók gránátvetőkkel és kézifegyverekkel, több 18 rendőr életét vesztette, 12-en megsebesültek. Bákubában is támadás indítottak az ugyancsak fekete maszkos ellenállók. Az összecsapásban legalább 15-en meghaltak - köztük két amerikai -, és 22-en megsebesültek. A megszálló koalíció elvesztette az ellenőrzést a város nyugati része felett, de a helyi rendőrfőnök szerint órákon belül helyreállítják a rendet az al-Mufrak negyedben. Amrikai harci gépek három kétmázsás bombát dobtak le az ellenállók állásaira.

Fallúdzsában ugyancsak harcok törtek ki, az amerikaiak harci gépekkel és helikopterekkel lövik a gránátvetőkkel és AK-47-esekkel támadó ellenállók állásait, miközben amerikai páncélos egységek vonultak be a város több részébe is. Áldozatokról még nem érkeztek hírek, de az amerikai hadsereg szerint egy helikoptert elvesztettek.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK