Mintegy százezer embert fenyeget éhhalál a nyugat-szudáni Darfur térségben, ha továbbra is várat magára a nemzetközi közösség kellően hatékony fellépése - figyelmeztetett Kofi Annan ENSZ-főtitkár pénteken a világszervezet székhelyén. A humanitárius katasztrófa elhárításához további 150 millió dollárra (123,5 millió euró) volna szükség az eddigi felajánlásokon felül - jelentette ki Annan újságírók előtt. "A segítségre most van szükség, amikor százezer életet menthetünk meg, nem pedig később" - hangsúlyozta.

A főtitkár további anyagi áldozatvállalásra, valamint mobil kórházi berendezések, víztisztító berendezések és személyzet küldésére kérte fel az adományozó országokat. Egyúttal ismételten felhívta a szudáni kormányt, hogy lépjen fel a térség lakosságát terrorizáló arab milíciák ellen.

Nemzetközi segélyszervezetek becslése szerint a Darfur térségében kegyetlenkedő fegyveresek elől menekülők száma közel kétmillió. A bizonytalan helyzet miatt sok helyütt nem végezték el az esős évszak előtt szükséges mezőgazdasági munkálatokat, ezért komoly élelmiszer-hiány is fenyeget.

Kofi Annan bejelentette: a közeli napokban Szudánba utazik, hogy a helyszínen tanulmányozhassa a lakosság helyzetét, és ösztönözze a humanitárius tevékenységet