George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök hazudik, amikor azt állítja, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet és Szaddám Huszein volt iraki államfő rendszere között kapcsolat létesült - fejtette ki véleményét Al Gore, aki Bush vetélytársa volt a 2000-es amerikai elnökválasztáson.

A volt amerikai alelnök a washingtoni Georgetown egyetem jogai karán tartott előadásában úgy vélekedett, hogy Bush szándékosan becsapja az amerikai népet azzal, hogy folyamatosan arcátlan módon bizonygatja az al-Kaida és a bukott iraki rezsim között kialakult állítólagos együttműködést. Bush, hogy elkerülje a politikai vereséget, nem hajlandó lemondani erről az álláspontjáról - állapította meg Gore.

Az elnök és az alelnök dacossága miatt nem derülhet ki az igazság, nehogy "teljesen bolondnak nézzék őket azért, amiért országunkat önkényesen és meggondolatlanul egy vakmerő háborúba vezették egy olyan nemzet ellen, amely nem jelentett számunkra közvetlen fenyegetést" - összegezte véleményét a szónok.

Gore utalt arra, hogy a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadások kivizsgálására alakított független bizottság múlt héten közzétett előzetes jelentése szerint nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Bagdad és az al-Kaida együttműködött volna az Egyesült Államok ellen elkövetett véres terrorista cselekedetek megszervezésében.

"Márpedig ha Iraknak nem volt köze a terrortámadásokhoz, és az azokat elkövető szervezethez sem, akkor az elnök egy olyan háborúba sodort bennünket, amelyre nem lett volna szükség" - fejtette ki beszédében Gore.

A jelenlegi elnök híveinek politikai tábora azon nyomban visszautasította Gore bírálatát. Jim Dyke, a Republikánus Országos Bizottság szóvivője szerint Gore alábecsüli a terrorizmus veszélyét, és utalt arra, hogy a kilencvenes években, amikor a demokrata párti politikus Bill Clinton alelnöke volt, Oszama bin Laden, az al-Kaida vezére ötször is hadat üzent az Egyesült Államoknak.