Súlyos környezetszennyezés a Marosnál

A heves esőzések nyomán megáradt patakok elmosták egy veszélyes szennyező anyagokat tartalmazó meddőhányó gátjait a Maros folyó Hunyad megyei szakaszán, melynek következtében súlyos környezetszennyezés keletkezett. A nemesfémes szennyezés Magyarországot is elérheti - írja a Népszabadság.

A meddőhányó tulajdonosa a dévai Minvest bányavállalat, ugyanaz a cég, amely a verespataki bányánál bekövetkezett, majd a Tisza teljes hosszában ciánmérgezést okozó szerencsétlenséggel is összefüggésbe hozható.

A gátszakadás következtében a nehézfémeket (főképp kobalt-, cink- és rézvegyületeket) tartalmazó anyag a termőföldekre került, és a vízfolyásokkal a csupán néhány kilométerre lévő Marosba is bejuthat, vagy talán már be is jutott.

A szennyezés hírét a Hunyad megyei környezetvédelmi felügyelet igazgatója is megerősítette. Közölte: a nehézfémek rendkívül károsak az emberi egészségre, ha az érintett területen termesztett zöldségek útján a szervezetbe is bekerülnek.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Felügyelőség ügyeletén a Népszabadságnak elmondták, hogy hivatalos értesítést nem kaptak Romániából, bár ez a vízügyi egyezmények alapján elvárható lenne. Ugyanakkor a Maros jelenlegi kis vízállásánál a műszaki beavatkozásra nincs lehetőség egy ilyen, nem a víz felszínén érkező szennyezésnél. A szakemberek ilyenkor annyit tudnak tenni, hogy folyamatosan mintát vesznek, és elemzik a vízminőséget. A hasonló esetek nem ritkák, a tájékoztatás viszont általában pontatlan: gyakran alá-, néha pedig túlbecsülik a várható szennyezést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK