A portugál kormányfőt javasolják EB-elnöknek

A portugál miniszterelnököt javasolja az Európai Bizottság élére az Európai Unió soros elnökségét betöltő Írország miniszterelnöke. Durao Barroso csak akkor töltheti be a tisztséget, ha a 25 tagállam elfogadja, és többségi támogatást szerez az Európai Parlamentben is. Az Európai Szocialisták Pártja már jelezte, hogy nem tartják jó választásnak a konzervatív politikust.

José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnököt javasolja kedden az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén az Európai Bizottság elnöki tisztségére - jelentette be vasárnap Bertie Ahern, az EU soros elnökségét adó Írország kormányfője. Ahern már szombaton, az EU-amerikai csúcsot lezáró sajtótájékoztatón utalt arra, hogy legszívesebben Durao Barrosót látná a távozó olasz Romano Prodi helyén. Mint közleményéből kiderül, sikerült egyetértésre jutnia a tagállamokkal, és szombaton este magával a portugál kormányfővel is tárgyalt várható kinevezéséről.

Durao Barroso 2002 óta áll a portugál konzervatív koalíció élén. Ha a 25-ök állam és kormányfői egyhangúlag elfogadják jelölését, akkor még többséget kell szereznie az Európai Parlamentben is. Erre a szavazásra várhatóan júliusban kerül sor.

José Manuel Durao Barroso számíthat Németország támogatására, ha elfogadja az Európai Bizottság elnökének megbízatását - jelentette ki vasárnap Berlinben Gerhard Schröder német kancellár az isztambuli NATO-csúcsra való elindulása előtt. Hozzátette mindamellett, hogy "még vannak bizonyos tisztázandó kérdések az Európai Bizottsággal kapcsolatban, különösen Németország súlyáról az EU gazdasági kérdéseiben". Berlin ugyanis Günter Verheugent, a jelenleg bővítési biztost szeretné látni a leendő bizottság gazdasági főbiztosának székében.

Az Európai Szocialisták Pártja (PSE) vasárnap ugyanakkor kétségbe vonta, hogy a Barroso portugál miniszterelnök képes lesz-e ellátni az Európai Bizottság elnöki tisztségét a leköszönő Romano Prodi után. "Európának szüksége van egy hozzáértő vezetőre, akit a bizottság minősít. Ez elengedhetetlen feltétele annak, ha be akarjuk temetni az árkot az Európai Unió és az egyszerű polgárok között" - jelentette ki közleményében Poul Nyrup Rasmussen volt dán szociáldemokrata kormányfő, a PSE elnöke. Rasmussen szerint "szélesíteni kell az Eurpai Bizottság elnökjelöltjeinek körét a jobboldalon túlra is."

Ugyanakkor az Európai Néppárt (EPP) képviselői üdvözölték Durao Barroso jelölését. "Megtiszteltetés lenne az EPP családjának, hogy egyik legjobb vezetőnket választják egy olyan európai intézmény vezetőjének, amely kulcsszerepet játszik majd a kibővített unióban. Barroso tökéletes jelölt" - hangsúlyozta Antonio Lopez-Isturiz főtitkár, emlékeztetve arra, hogy az EPP alkotja a legnagyobb politikai erőt az EU-ban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK