Hivatalosan átadták a hatalmat Irakban az átmeneti kormányzatnak hétfő reggel Bagdadban, két nappal ezelőtt, hogy azt eredetileg tervezték. Az ideigleens kormány hétfő délután fel is esküdött a Koránra. Az amerikai megítélés szerint veszélyes foglyok, így Szaddám Huszein az amerikai hadsereg őrizete alatt marad továbbra is , jóllehet jogilag iraki fennhatóság alá helyezik őket.

Letette a hivatali esküt hétfőn Bagdadban Irak új átmeneti kormánya. Az ünnepélyes eskütétel Korán-idézetek felolvasásával vette kezdetét közép-európai idő szerint röviddel délután egy óra után a zöld zóna egyik palotájában. A kormány emelvényre lépő tagjai jobb kezüket a Koránra helyezték, és így tettek ígéretet arra, hogy kötelességeiket tisztességesen és pártatlanul fogják teljesíteni. Letette a hivatali esküt Gázi Adzsíl al-Jáver, az arab ország államfője is. "Isten óvja Irakot és polgárait" - mondta.

Az ideiglenes kormány hétfőn reggel vette át a hatalmat az amerikai vezetésű koalíciós hatóságtól. Az ideiglenes elnök mostantól vezeti majd az ideiglenes iraki kormányzatot, és bár posztja inkább protokolláris lesz, semmint tényleges hatalommal bíró, személyén komoly viták alakultak ki korábban az iraki koalíciót vezető Egyesült Államok az ENSZ és az iraki kormányzótanács között. Az Egyesült Államok a 81 éves Pacsacsit látta volna szívesen ezen a poszton, ám a kormányzótanács többségének a befutója Javer volt.

A hatalmat két nappal az eredetileg június 30-ra tervezett időpont előtt adták át az ideiglenes kormányzatnak. A váratlan döntés hátterében a 30-ára várható nagyszámú terrortámadások megelőzésének célja áll. A hatalomátadás közeledtével ugyanis egyre nagyobb mértékben harapózott el az erőszak Irakban, amely eddigi csúcspontját múlt hét csütörtökön érte el. Akkor egyszerre négy nagyvárosban indítottak támadásokat rendőrőrsök és kormányzati épületek ellen az ellenállók.

"Egy a jövőben, és az eljövendő kihívásoknak megfelelő kormányzatban bízó Irakot hagyok hátra" - közölte az átadáskor a magát Irak ex-kormányzójának nevező Paul Bremer. A koalíció más tisztviselői szerint Bremer nem sokkal később repülőgépen távozott Bagdadból. Ijád Allavi iodeiglenes kormányfő szerint 'Ez egy történelmi nap, egy boldog nap, egy nap, amire minden iraki nagyon várt". Az ideiglenes kormányfő kijelentette továbbra is szándékukban áll jövő januárjában megtartani az általános választásokat. Korábban többen azt feltételezték, hogy a szavazást elhalasztják, ha továbbra sem javul a belbiztonság.

Vétójog vagy együttműködés

Ami a szuverenitás június 30-án esedékes átadása utáni időszakot illeti, az ideiglenes miniszterelnök, Ijad Allávi a "teljes és részletekbe menő együttműködés" formuláját tartja megfelelőnek a koalíciós és az iraki erők viszonyára, s nem hajladó iraki vétójogról beszélni. Az együttműködés az ő megfogalmazása szerint azokra az esetekre vonatkozik, amikor a koalíció csapatai támadó vagy védekező pozícióban vannak.

Allávi álláspontja félúton van Tony Blair brit miniszterelnök és a Colin Powell amerikai külügyminiszter által ismertetett washingtoni alapállás között. Blair május 25-én az iraki erők számára vétójogot szorgalmazott a koalíciós erők akcióinak meghatározásában, míg Powell röviddel ezután kijelentette: a koalíciónak tekintetbe kell vennie mindazt, amit az irakiak katonai vagy politikai vonatkozásban mondanak, de ennek nem szabad megfosztania az amerikai csapatokat attól a jogtól, hogy megvédelmezzék magukat.

Szaddám iraki fennhatóság alatt

A szövetséges erők hétfőn az iraki igazságügyi minisztérium hatáskörébe helyezték Szaddám Huszein volt iraki elnököt és több egykori közeli munkatársát. A jövő héten ügyükben összeül a bíróság - jelentette hétfőn az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A foglyok azonban csak papíron kerülnek az irakiak fennhatósága alá, veszélyességük miatt továbbra is az amerikaiak őrzik őket.

Más jelentések szerint a koalíciós tisztviselők és az iraki kormányzat abban egyeztek meg, hogy egy héten belül ruházzák át az iraki hatóságokra a megbuktatott elnök jogi értelemben vett őrzését.

Korábban Ijád Allávi iraki miniszterelnök a CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a volt dikátort a jogi formaságok elintézése után július második, harmadik vagy legkésőbb negyedik napján átadják az iraki népnek és kormánynak. A kormányfő a CBS televíziónak pedig vasárnap az mondta,  hogy a Szaddám Huszeint iraki börtönben, iraki börtönőrök felügyelete alatt fogják őrizni a többnemzetiségű erők segítségével.

Colin Powell külügyminiszter a CNN-ben kettéválasztotta Szadám Huszein jogi és tényleges fizikai őrizetét. Közölte, hogy a volt  diktátor jogi értelemben hamarosan átadják az új iraki kormánynak, ténylegesen azonban a belátható jövőben amerikai őrizetben marad. A tárgyalások Powell szerint folytatódnak Szaddám Huszein jogi átadásáról és arról, ki tudja őt hatékonyabban őrizni és megakadályozni esetleges szökését. Amerikai sajtóértesülések szerint Szaddám Huszein Irakban, egy amerikai támaszponton van, és az amerikai katonák az ítélet meghozataláig őrzik majd.

Az iraki különleges törvényszék tavaly decemberben jött létre az Egyesült Államok jóváhagyásával, és büntetőeljárást indít Szaddám Huszein ellen a 23 évi elnöksége alatt elkövetett kegyetlenségekért, amelyek következtében 300 ezren haltak meg.