Fenyegetéssel akarja elhallgattatni a darfuri menekülteket a szudáni kormány Kofi Annan és Colin Powell látogatása idejére. A menekültek szerint a kormány ügynökei járják a táborokat, és megfenyegetik a lakókat, hogy azok ne számoljanak be a magas rangú vendégeknek a kormány által támogatott Dzsandzsavíd milíciák és a hadsereg kegyetlenkedéseiről. Úgy tűnik, a darfuri helyzet megakadályozza azt is, hogy a kormány véget vessen az ország déli részén 21 éve tomboló polgárháborúnak is.

El akarja hallgattatni a darfuri menekülteket Kofi Annan ENSZ főtitkár és Colin Powell amerikai külügyminiszter látogatásának idejére a szudáni kormány. A kormány ügynököket küldött a menekülteknek szállást adó táborokba, hogy fenyegetésekkel elérjék: az emberek ne beszéljenek a magas rangú vendégeknek szenvedéseikről és a darfurban kialakult helyzetről.

 

 A nyugat-szudáni tartományban tizenhat hónapja folynak harcok a helyi földművesek és az arab milíciák között. A magukat dzsandzsavídeknek nevező arab lovas milíciák lerombolják a földművesek falvait és legyilkolják, vagy elüldözik a földművelő lakosságot. A falvaikat elhagyni kényszerült menekültek táborokban zsúfolódtak össze, ahol az éhezés és az orvosi segítség hiánya miatt humanitárius katasztrófa fenyeget. A milicisták valósággal éheztetik a táborlakókat. A segélyszervezetek munkatársai szerint a kormány és a hadsereg támogatását élvező milicisták eddig harmincezer embert öltek meg, és 1,2 millió embert űztek el otthonaikból.

 

Az el-fasíri menekülttábor negyvenezer lakóját ötszáz ügynök igyekszik meggyőzni arról, hogy jobban teszik, ha hallgatnak. "Belém rúgtak, és azt mondták, hogy hallgassak, de azt válaszoltam: Nem! Nem! Nem! Dühös vagyok, fáradt vagyok. Nem akarok csendben maradni. Elloptátok az életemet! Mit tudnátok még ellopni tőlem?" - elevenítette fel a kormány embereivel folytatott beszélgetést a Washington Postnak Malki Ali Abdullah, aki hat gyerekével menekült el a faluját felégető milicisták elől. A fiatal nő csak egy fazekat tudott megmenteni otthonából.

 

A menekültek, és a táborokban működő segélyszervezetek alkalmazottai arról is beszámoltak, hogy a kormány emberei azt mondták, a látogatásokra ők is menekültnek öltöznek, és arról győzik majd meg az ENSZ főtitkárt, és az USA külügyminiszterét, hogy a kormány - amely egyébként nyíltan támogatja a dzsandzsavíd milíciákat - semmi rosszat nem tett, és a kialakult helyzetért egyedül a darfurban tevékenykedő ellenzékiek a felelősek.

 

A dzsandzsavíd milícia hadjárata elsősorban a fur, masszaleit és a zagava népesség ellen irányul. Colin Powell amerikai külügyminiszter azért látogat a héten Szudánba, hogy megállapítsa, tekinthető-e népirtásnak a szudáni kormány tevékenysége. Az Egyesült Államok vasárnap arra kérte Líbia vezetőjét, Kadhafi ezredest, hogy engedélyezze, hogy a segélyszállítmányokat országa déli határain keresztül juttassák el a darfuri menekülttáborokba.

 

Kofi Annan ENSZ-főtitkár egyelőre korainak tartja genocídiumról beszélni, de szintén Szudánba látogat, hogy rábírja a kormányt: engedélyezze a menekültek segélyezését, és vessen véget a milicisták garázdálkodásának. Annan szerint a helyzet olyan súlyossá fajulhat, mint 1994-ben Ruandában, ahol a nemzetközi közösség tétlensége miatt nyolcszázezer tutszi esett áldozatául a hutuk irtóhadjáratának.

 

Ugyanakkor egy korábban Darfurban járt kongresszusi vizsgálóbizottság azzal fenyegette meg a szudáni kormányzatot, illetve a tartományi vezetést, hogy Slobodan Milosevic volt jugoszláv, vagy Charles Taylor volt libériai elnökhöz hasonlóan nemzetközi bíróság előtt találhatja magát népirtás vádjával, ha nem fékezik meg a milicistákat.

 

A darfuri helyzet miatt úgy tűnik, hogy továbbra sem lehet véget vetni a Dél-Szudánban huszonegy éve tartó polgárháborúnak. A két fél között Kenyában folytatott tárgyalások alapján ugyanis egységkormány alakult volna a jelenlegi hatalomból, illetve a kormány ellen huszonegy éve küzdő Szudáni Népi Felszabadító Hadsereg (SPLA) vezetéséből - írja a BBC News

 

A darfuri helyzet miatt azonban Abdel Aziz Adim, az SPLA vezetője kijelentette, hogy nem hajlandó közösen kormányozni azokkal, akik lerombolják Darfurt. "Igaz ügyért harcolnak, ezért a magam részéről nem vagyok hajlandó részt venni a kormányzásban" - jelentette ki Darfurral kapcsolatban Adim.