Stanislav Gross, a szociáldemokraták új vezetője, eddigi kormányfő-helyettes és belügyminiszter lesz valószínűleg az új cseh miniszterelnök - állítják egybehangzóan a hétfői prágai lapok. Általános az a vélemény is, hogy az új kormány helyzete egyáltalán nem lesz könnyű, ezért többen úgy vélik, hogy előre hozott parlamenti választással kellene megoldani a belpolitikai helyzetet. A cseh államfő a hét második felében találkozik a pártok vezetőivel, és azután dönt, hogy kit bíz meg a kormányalakítási tárgyalásokkal.

Szombaton mondott le Vladimír Spidla cseh kormányfő és a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke. A miniszterelnök lemondása a hatályos cseh alkotmány szerint (a magyar szabályokhoz hasonlóan) egyben a kormány lemondását is jelenti.

Az új kormányfőjelölt, Stanislav Gross előtt nagyon nehéz feladat áll. A polgári demokraták nem akarnak részt venni az új kormányban, míg a kommunistákkal ő nem akar együttműködni. Ha marad ez a helyzet, marad a régi koalíció is, s ez ismét megoldhatatlan patthelyzetet eredményez, hiszen a parlamentben a minimálisnál is alacsonyabb a koalíció többsége. Más megoldásra van szükség - jegyzi meg az üzleti körök véleményét tükröző Hospodárské Noviny.

Az előrehozott választások jelenthetnék a kiutat

A mostani helyzetből való legjobb, legbiztosabb kiutat az előre hozott parlamenti választás jelenti. Enélkül Vladimír Spidla bukásának nincs értelme - véli a liberális Mladá Fronta Dnes, amely kifejti: az előre hozott választáshoz vezető út nem könnyű, s a politikusok szeretnék elkerülni. Szükség lenne a szabályok módosítására. Ha a választások patthelyzettel végződnek, meg kell azokat ismételni. Ugyanakkor a lap úgy véli: ha Gross valóban széles támogatást akar szerezni kormányának, azt csak a kommunisták csendes elfogadásával tudja elérni. A szociáldemokraták között sokan vannak, akik ezt elfogadhatónak tartanák.

A konzervatív Lidové Noviny szerint Gross sikere attól függ, hogyan tud majd rendet teremteni pártjában. Gross hagyományosan jól kommunikál, most az is kiderül, mekkora a tekintélye a pártban és a politikában. Bár pillanatnyilag nem árad belőle a magabiztosság, a szociáldemokrata pártban nincs alternatívája - véli az újság.

A Mladá Fronta Dnes és a Hospodárské Noviny szerint a következő kabinetben a jelenlegi miniszterek közül csak Bohuslav Sobotka pénzügyminiszter helye látszik biztosnak. Őt senki sem kívánja meneszteni, nehogy ezzel negatív jelzést adjon a vállalkozói köröknek. Mindkét lap szerint várható, hogy az új kabinetben pártokon kívüli személyiségek is helyt kapnak.

A Vladimír Spidla vezette kormány bukásának alapvető okát abban látják a lapok, hogy politikáját sem a koalícióval, sem az ellenzékkel nem tudta elfogadtatni. Azt, hogy a kormány kommunikációja nagyon rossz volt, mind Spidla, mind Gross elismerte. A Mladá Fronta Dnes úgy látja, hogy a kormányválság nagy lehetőséget teremtett Václav Klaus államfő számára, hogy "láttassa" magát. Most kiderül róla, hogy mennyire pártok feletti államfő. A Lidové Noviny szerint bár a kormány nagyon gyenge volt, Vladimír Spidla személyében mégis olyan ember távozott a cseh nagypolitikából, akinek volt karaktere, s aki a politikát valóban közszolgálatnak fogta fel.

MTI