Elsősorban Irak volt napirenden az isztambuli NATO-csúcs első napján. A szövetség vezetői elfogadták, hogy a NATO segítséget nyújtson az iraki hadsereg kiképzésében, de részletesen nem dolgozták ki a javaslatot. Emellett az afganisztáni békenfenntartó küldetés kibővítéséről és a boszniai misszió EU-fennhatóság alá helyezéséről döntöttek. A csúcstalálkozót utcai öszecsapások előzték meg a rendőrök és a NATO-ellenes tüntetők között.

Főleg Irak volt a téma a NATO isztambuli csúcstalálkozójának első napján. A napirendben elsőként a NATO-nagykövetek vasárnapi határozata szerepelt, vagyis az iraki katonaság NATO-kiképzése és felszerelésének biztosítása. A küldöttek Ijád Allávi iraki ideiglenes kormányfő segítségkérésére válaszul hozták a határozatot.

Az ügy részleteit azonban a NATO-vezetők sem dolgozták ki, nem ismeretes így, hogy mikor képezik ki az irakiakat és összesen hányat, valamint továbbra fennmaradt a véleménykülönbség egyebek mellett abban, hogy a NATO Irakon belül vagy azon kívül képezné ki az iraki tiszteket.

Franciaország szerint a kiképzés nem a szövetség, hanem a tagok saját ügye, ennélfogva nem kellene kitűzni a NATO zászlaját Irakban. George Bush ugyanakkor igyekezett meggyőzni szövetségeseit a NATO lehető legintenzívebb iraki szerepvállalásának szükségességéről - írja a CNN. Tudósítók szerint a találkozó elsősorban azért fontos, hogy befoltozzák a tavalyi iraki invázióval kapcsolatban a szövetségesek között keletkezett szakadást. Így már az is eredmény, hogy a NATO-vezetők hajlandóak együttesen fellépni, jóllehet egyes kérdésekben továbbra is jelentős véleménykülönbségek maradtak - írja a BBC.

Az irakiak kiképzésében Magyarország is szívesen segít. Erről Medgyessy Péter miniszterelnök beszélt, miután részt vett a hétfői tanácskozásokon. Medgyessy közölte: "Nem gondoljuk azt, hogy ennek Magyarországon kell lezajlania, de például Jordániában magyar kiképzők jelen vannak. Képesek és készek vagyunk arra, hogy odaküldjünk további olyan erőket, amelyek segítenek a kiképzésben".

A NATO vezetői emellett döntöttek az afganisztáni NATO-békefenntartó hadtest 6500-ról 10 ezer főre növeléséről és a boszniai békefenntartó misszió EU-fennhatóság alá helyezéséről az év végéig. Ez lesz az unió első ilyen mértékű katonai jellegű küldetése.

A hétfői tanácskozásokat rendőrök és NATO-ellenes tüntetők összecsapása előzte meg a török nagyváros utcáin. A tiltakozók kövekkel és benzines palackokkal támadtak a rendőrökre, akik könnygázzal, gumibotokkal és vízágyúkkal próbálták szétoszlatni a kétezer fős tömeget. Az erőszaknak legalább 15 sérültje van.