Szerdán bíróság elé állíthatják Szaddámot

Akár szerdán bíróság elé állíthatják Szaddám Huszein volt iraki diktátort, miután az amerikaiak tizenegy társával együtt hivatalosan átadják őt az iraki kormánynak szerdán. Ijad Allávi miniszterelnök bejelentette, hogy Szaddámot az amerikaiak őrzik egészen addig, amíg az iraki rendőrség fel nem készült a fogoly megfelelő őrzésére. A volt diktátort hadifogolyból bűnözővé minősítették: népirtással és emberiségellenes bűntettekkel vádolják. Szaddám fölött egy iraki jogászokból álló különleges bíróság ítélkezik majd.

Szaddám Huszein volt iraki diktátort az amerikaiak szerdán hivatalosan átadják Ijad Allávi ideiglenes kormányának. A bukott diktátor átadását a hatalom átadása után a miniszterelnök kérte az amerikaiaktól. "Kormányunk hivatalosan kérte a legelvetemültebb és leghírhedtebb bűnözők iraki fogságba helyezését, úgyhogy Szaddám, tizenegy nagy értékű fogollyal együtt szerdától jogi értelemben iraki fogságba kerül" - jelentette ki kedden újságírók előtt Allávi.

Az, hogy Szaddám jogilag iraki fogságba kerül, nem jelenti azt, hogy mostantól az iraki kormány ellenőrzése alatt álló börtönbe kerül majd. A volt diktátort továbbra is amerikaiak tartják fogva, azonban az iraki hatóságok dönthetnek arról, hogy mikor vezetik elő vagy kit fogadhat. A foglyok addig maradnak amerikai őrizetben, amíg az iraki fegyveres erők fel nem készültek biztonságos őrzésükre, és nem tudják szavatolni azt, hogy a volt diktátor nem szökik meg a fogságból - írja a Reuters hírügynökség.

Ugyanilyen státusban marad az a tizenegy fogvatartott is, akiket a volt diktátorral együtt adtak át Irak új kormányának. A foglyok névlistáját nem hozták ugyan nyilvánosságra, de feltételezhetően köztük van Tarik Aziz volt miniszterelnök-helyettes vagy Taha Jaszín Ramadán volt alelnök.

Azzal, hogy Szaddám iraki fogságba került, megszűnt hadifogoly státusa. Mivel az amerikaiak az Allávi-kormányra ruházták át a hatalmat, hivatalosan megszűnt Irak megszállása. A nemzetközi jog szerint ilyenkor szabadon kell engedni a hadifoglyokat, vagy vádat kell emelni ellenük. Ez Szaddám esetében már szerdán vagy csütörtökön megtörténhet - tudósít a BBC News.

A volt iraki diktátort háborús bűnökkel vádolják az 1990-91-es Kuvait elleni háború kapcsán. A háborút követő síita fölkelés vérbe fojtása, és az 1988-as kurd felkelés vegyi fegyverekkel történő leverése miatt népirtás ellene a vád. A diktátort valószínűleg azzal kapcsolatban is kérdőre vonják majd, hogy 1984-ben az irak-iráni háború során vegyi fegyvereket vetett be.

Allavi elmondása szerint Szaddám fölött egy különleges, iraki jogászokból álló bíróság ítélkezik majd. "A diktátor ügyét nyitott és tisztességes tárgyaláson vizsgálják ki, de ez nem kezdődik el hét hónapnál előbb" - ígérte Allávi. Ugyanakkor Malik Dohan al-Hasszán igazságügy-miniszter kijelentette, hogy Szaddámnak csak akkor lehet külföldi ügyvédje, ha ebbe az iraki ügyvédi kamara beleegyezik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK