Terrorveszély miatt minden Amerikába érkező hajót átvizsgálnak

Minden Amerikába érkező hajót átvizsgál az Egsesült Államok parti őrsége, terrorveszély miatt. A hajókon az ellenőrzik majd, hogy a legénység betartja-e a terrorveszély elhárításával kapcsolatos nemzetközi egyezményeket.

 

Az amerikai parti őrség a terrorveszélyre tekintettel csütörtöktől átvizsgál minden külföldi hajót, amely befut valamely amerikai kikötőbe. "Meglehetősen szigorúan fogunk eljárni" - közölte kedden a parti őrség egyik magas rangú parancsnoka, Larry Hereth ellentengernagy.

A parti őrségnek meg kell vizsgálnia, hogy a hajó okmányai, rakománya, biztonsági berendezései megfelelnek-e a terrorveszély elhárítását célzó nemzetközi egyezményeknek. A mintegy 150 ország által aláírt tengerhajózási szerződés megköveteli, hogy a terrorveszélyre tekintettel minden hajón legyen egy biztonságért felelős személy, riasztórendszer és automata azonosító rendszer.

Olyan óvintézkedéseknek kell érvényben lenniük, amelyek kizárják, hogy a gépházba vagy a parancsnoki hídra jussanak illetéktelenek. Minden hajón kell, hogy legyen olyan tanúsítvány, amelyet a hajót bejegyző ország hatóságai állítottak ki, igazolva, hogy a vízi jármű megfelel a nemzetközi egyezményeknek, s hogy a hajó személyzetéhez tartozó emberek személyazonosságát ellenőrizték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK