Busht nevezte bűnösnek Szaddám a bíróságon

Nem ismerte el az ellene felhozott vádakat Szaddám Huszein volt iraki elnök a csütörtökön megkezdődött bírósági meghallgatásán. Az egykori diktátor szerint az amerikai elnök az igazi bűnös, aki saját árfolyamát akarja növelni a küszöbön álló elnökválasztáson. A háborús bűnökkel és népirtással vádolt Szaddám ügyvédjei megkérdőjelezik az eljárás jogszerűségét, és közölték, hogy a védelmet arra fogják alapozni, hogy az iraki megszállás törvénytelen volt. A húszfős ügyvédi csapat vezetője állítja, halálos fenyegetést kaptak az iraki hatóságoktól.

Bagdadban a különleges törvényszék előtt kezdődött meg csütörtökön Szaddám Huszein volt iraki elnök meghallgatása. A meghallgatást kamerákkal rögzítették, de élőben nem sugározták. Amerikai tisztviselők korábban elmondták, a törvényszék előtt ismertetik a volt iraki elnök és 11 volt magas rangú iraki tisztviselő ellen felhozott vádakat. Szaddám Huszeint többek között az emberiesség elleni háborús bűnökkel és népirtással vádolják.

A bíróság a harminc perces meghallgatáson közölte a bukott diktátorral az ellene felhozott vádakat, a volt elnök azonban védő hiányára hivatkozva elutasította az egyebek mellett a hét ellene szóló fővádat tartalmazó iratok aláírását. "Ez az egész egy színház, az igazi bűnös (George) Bush (amerikai elnök)" - mondta, s hozzátette: "hitvány alaknak" tartja az Egyesült Államok elnökét.

Volt palotájában állították bíróság elé

Az exdiktátort egy közelebbről meg nem nevezett helyről helikopteren szállították a meghallgatás helyszínére, a bagdadi, "Győzelem" nevet viselő amerikai táborba. Ez Szaddám egyik volt palotakomplexuma, amely most az amerikai hadsereg legmagasabb rangú tisztjeinek főhadiszállásául szolgál. A volt diktátor fekete öltönyben és fehér ingben, nyakkendő nélkül jelent meg a bíróság előtt, szakálla gondozott volt. Bilincsbe verve, dereka körül láncon vezették be a terembe, lábait azonban nem kötötték béklyóba. A bíróság előtt levették kezéről a bilincset.

Bemutatkozásakor ezt mondta: "Szaddám Huszein vagyok, Irak elnöke."

A felolvasott vádakra eleinte nem is reagált, majd amikor meghallotta, hogy Kuvait megszállása is szerepel közöttük, kifakadt: "Kuvait iraki terület. Nem szálltam meg. Az iraki nép érdekében vonultam be Kuvaitba." A szomszédos állam lerohanását azzal indokolta, hogy a kuvaitiak, akiket kutyáknak nevezett, "iraki nőket adtak-vettek 10 dinárért". Szaddám megszállóknak nevezte az Irakban lévő külföldi csapatokat, és kijelentette: a bírósági eljárás arra hivatott, hogy emelje George Bush "árfolyamát" a küszöbön álló amerikai elnökválasztások előtt.

A hivatalos büntetőper csak 2005-ben várható

A bíróság egy magas rangú tisztségviselője szerint Szaddám nem volt hajlandó aláírni a főbb vádpontokat is tartalmazó okmányokat, felváltva volt csüggedt és dacos. A volt államfő színjátéknak nevezte az eljárást, és kijelentette: az igazi bűnös George W. Bush amerikai elnök. Miután elvezették, titkára, Abed Hamid Mahmúd állt a bíróág elé. Szaddám Huszein 10 vádlott-társát később hallgatják meg.

Szálem Csalabi, az előző rendszer vezetőinek ügyeiben ítélkezni hivatott iraki különleges törvényszék vezetője elmondta, hogy az eljárás ezen szakasza egyesbíró előtt folyik, és a pontosan meghatározott vádpontokat tartalmazó formális vádirat csak hónapok múlva készül el. Maga a büntetőper 2005 előtt aligha veszi kezdetét.

Védői az egész eljárás jogosságát megkérdőjelezik

Fotó: EPA
"Ez az egész egy színház"

A volt iraki diktátor ügyvédei megkérdőjelezték a Szaddám Huszein felett ítélkező iraki törvényszék és az egész jogi eljárás törvényességét. Mohamed Rasdan jordániai székhelyű jogász, aki a húszfős ügyvédi csapatot vezeti, a BBC rádiónak azt mondta: a szövetséges hatóságok eddig egyetlen alkalommal sem engedélyezték a védőknek "Szaddám elnök" személyes felkeresését. Rasdan szerint a védők már fél évvel ezelőtt írásban kérték az amerikai kormánytól, hogy felvehessék a kapcsolatot Huszeinnel, de az amerikaiak ezt visszautasították.

Az ügyvéd hazugsággal vádolta Donald Rumsfeld amerikai védelmi minisztert, aki szerinte amerikai tévéknek adott nyilatkozataiban letagadta, hogy kapott volna ilyen kérvényt az ügyvédektől. Rasdan a csütörtöki BBC-interjúban azt mondta: az iraki igazságügyi és a védelmi minisztériumtól Huszein ügyvédei olyan figyelmeztetést kaptak, hogy ha iraki földre teszik a lábukat, "megölik és feldarabolják" őket. A BBC riporterének tisztázó szándékú kérdésére, hogy ezt a fenyegetést pontosan ki intézte ellenük, Rasdan megismételte, hogy az iraki igazságügyi és a védelmi minisztérium, és kijelentette, hogy az ügyvédeknek ezek után nemzetközi védelemre lesz szükségük.

Rasdan a londoni rádiónak azt mondta: a védelmet arra a jogi érvre fogják építeni, hogy az Irak elleni katonai akció és a megszállás illegális volt, és így a megszállás kezdete óta lezajlott minden jogi aktus is illegális.

Emmanuel Ludot, az ügyvédcsoport vezető francia tagja a csütörtöki The Timesban ugyancsak azzal érvelt, hogy az iraki háború törvénysértő volt, mivel nem előzte meg ENSZ-határozat, és így a megszállás, valamint Szaddám Huszein letartóztatása is illegális. Ludot szerint a védelem erre az érvrendszerre építve ahhoz hasonlatos taktikát fog alkalmazni, amelyet Slobodan Milosevic volt szerb vezető is használ a hágai törvényszéken, alapjaiban megkérdőjelezve az ellene indított eljárás egészének törvényességét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK