Öt iraki katonát megöltek és öt másikat megsebesítettek szombaton egy ellenőrzőpontot támadó felkelők Bagdadtól 30 kilométernyire délre - közölte a mahmúdíjai kórház igazgatója. A bagdadi olajipari minisztériumból származó értesülések szerint szabotőrök támadása nyomán lángokban áll a dél-iraki exportterminálokat tápláló két olajvezeték egyike a Fáó-félszigeten.

A dél-iraki Bászrában út mentén elrejtett pokolgép robbanásában megsebesült egy brit katona - jelentette be a brit katonai szóvivő. A detonációban két katonai jármű megrongálódott. A bagdadi olajipari minisztériumból származó értesülések szerint szabotőrök támadása nyomán lángokban áll a dél-iraki exportterminálokat tápláló két olajvezeték egyike a Fáó-félszigeten.

A bászrai terminál iraki illetékese szerint az exportra szánt olajmennyiség óránként 84 ezer hordóról 40 ezer hordóra csökkent, a hór-el-amájai terminál olajellátása pedig leállt. Irak teljes olajkivitele megfeleződött: napi 960 ezer hordónyira zuhant. A Dél-Irakot ellenőrző brit erők szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy szabotázsakciónak nincs nyoma, a vezeték csak megrepedt, és ennek nincs hatása az olajexportra.