Több európai repülőjáraton is lesz fegyveres kísérő

Fegyveres járatkísérők lesznek a holland KLM és Martinair légitársaság egyes repülőgépein. A KLM szóvivőjének elmondása szerint péntektől fél évig kísérleti jelleggel lesznek majd a kormány által kijelölt járatokon fegyveres járatkísérők. A biztonsági intézkedés bevezetését hosszas egyezkedés előzte meg a kormány és a légitársaságok között.

A holland pilóták szakszervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy sikerült pontosan meghatározni a pilóták és fegyveres járatkísérők felelősségét. Az utolsó szó joga a gép parancsnokáé maradt: ő dönti el, hogy felszáll-e, vagy sem, ha légimarsall van a fedélzeten.

A fegyveres légimarsallok alkalmazását az Egyesült Államok kérte az európai országoktól az Egyesült Államokba közlekedő egyes járatokon. Az európai államok eltérő módon fogadták a kérést: Nagy-Britannia és Németország kedvezően válaszolt, Olaszország és más államok viszont fenntartásaikat hangoztatták. Az év elején Oroszország azt közölte, hogy nagyon rossz eredménnyel járt a fegyveres járatkísérők alkalmazása az orosz gépeken.

KAPCSOLÓDÓ CIKK