Már több mint 60 halálos áldozatot követelt a Távol-Keleten pusztító Mindulle tájfun. A Fülöp-szigeteken 385 ezer embert kellett kiköltöztetni, 14 ezer ház elpusztult, vagy megrongálódott. A vihar folytatja útját Oroszország felé.

Már több mint 60 halálos áldozatot követelt vasárnap kora estig közölt adatok szerint a Mindulle tájfun, amely a Fülöp-szigeteken, Tajvanon, Délkelet-Kínán és Dél-Koreán söpört végig, s folytatja útját az orosz Távol-Kelet felé. A legtöbb áldozatot a Fülöp-szigeteken szedte az ítéletidő: harmincketten vesztették életüket, tizenketten megsebesültek és ugyanennyien eltűntek az ország északi részén pénteken pusztító ítéletidő következtében. A Fülöp-szigeteken 385 ezer embert kellett kiköltöztetni, s közel 14 ezer ház pusztult el vagy rongálódott meg. Az országos polgári védelmi hivatal szerint az anyagi kár több mint 13 millió dollár. A tájfun idején a szél sebessége elérte az óránkénti 200 kilométert.

A Fülöp-szigetek után a Mindulle szombaton Tajvant is elérte. A szigetországban 19-en vesztették életüket, hatan megsérültek, 9 személy pedig eltűnt az ítéletidőben. A tájfunnal járó heves esőzés nyomán a szigetország sok településén számos utcát elöntött a víz, amely parkoló autókat és motorkerékpárokat sodort magával. Több mint 80 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, több ezren otthonuk elhagyására kényszerültek. Az áradás tönkretett három vízierőművet is, a becsült kár megközelíti a 300 millió dollárt. A tajvani mezőgazdaságban legalább 30 millió dolláros kár keletkezett, egyebek között elpusztult több mint 5 ezer hektár gyümölcsös.

A szélvihar ezután érintette Kína délkeleti részét, ahol egy anya és gyermeke vízbe fulladt. Vasárnap Dél-Koreában pusztított a Mindulle: tízen meghaltak, legalább tucatnyian megsérültek, töröltek 130 belföldi légijáratot és több folyón is leállt a közlekedés. Előrejelzések szerint a várhatóan reggelig lehulló csapadék eléri a 200 millimétert. A lassan csendesedő Mindulle hétfőre eléri Oroszország távol-keleti részét: a Tengermelléket, a Habarovszki területet és Szahalin szigetét. Fogadására az évszázados tapasztalatok alapján már felkészültek: ezen a térségen minden év májusa és októbere között 35-40 tájfun söpör végig.