Egyre több barnamedve jár a román hegyvidék falvaiba és városaiba, hogy táplálékot keressen magának - írja a BBC News. Az állatok feltúrják a szemetet, megtizedelik az istállókban tartott birkákat. A román kormány az egyre szaporodó látogatásokra hivatkozva idén 300 állat kilövését engedélyezte. Állatvédők szerint azonban a medvepopuláció már így is veszélyesen megfogyatkozott, ezért ha a kormány nem állítja le az engedélyezett vadászatokat, akkor végleg eltűnhet a faj szinte egész Európából.

A városokban kutatnak élelem után a Romániában élő barnamedvék. Az elmúlt időszakban egyre több állat ereszkedett alá a Kárpátokból (Oroszországon kívül itt él Európa egyetlen jelentős számú barnamedve-populációja), hogy élelem után kutasson a lakott területeken. A medvék akár 20 kilométert is megtesznek, hogy valamilyen élelmet találjanak. A bejelentések szerint egyre többen látnak Romániában a szemetesekben vagy kukáskocsikban turkáló medvét - írja a BBC News. "Hirtelen nagy zajt hallottam. Egy medve próbált betörni az istállóba, ahová a birkákat zárom estére" - mesélte egy román parasztasszony. Az állatot végül a zaj hallatára felébredt helyiek riasztották el.

A barnamedvék mindenevők, nem vetik meg a dögöket és a guberálást sem. Bár éhenhalás nem fenyegeti az állatokat, mert a lakott területeken mindig találnak ehető maradékot, mégis előfordulhat, hogy hamarosan kihalnak - írja a BBC News. Románia ugyanis az egyetlen európai ország, amely engedélyezi a medvevadászatot, aminek következtében állatvédők szerint a populáció száma 6300-ról 2500-ra csökkent. Idén 300 medve kilövését engedélyezte a kormányzat. A döntésre válaszul neves közéleti személyiségek (többek között Jacques Chirac francia elnök és Bridgette Bardot színésznő) levelet írtak Adrian Nastase román miniszeterelnöknek, amiben aggodalmukat fejezték ki a medvék sorsával kapcsolatban.

A kormányzat szerint ugyanakkor az állatok száma nem csökken drasztikusan. A román kabinet emellett úgy véli - szemben a környezet- és állatvédőkkel, akik szerint csak a jó üzletet jelentő vadászturizmus miatt engedélyezik a medvék, farkasok, hiúzok kilövését -, az állatok ritkítását indokolttá teszi az is, hogy rengeteg kárt okoznak a parasztok állatállományában.

A hivatalosan engedélyezett kvótánál azonban jóval több állatot lőnek ki, mivel Romániában rengeteg orvvadász is jár a vadak után. Ha pedig rajtakapják őket a tiltott kilövésen, akkor arra hivatkozva ússzák meg a büntetést, hogy valójában csak önvédelemből lőttek. Annak ellenére, hogy a medvék viselkedéséről szóló tanulmányok szerint az állatok félnek az embertől, ezért csak akkor támadnak, ha felhergelik őket.