Nyaralni megy hétfőtől a pápa. II. János Pál Észak-Olaszországban tölt másfél hetet, majd nyári rezidenciájára vonul vissza. A katolikus egyházfő zavartalan üdülésére 500 ügynök és testőr figyel majd.

Fotó: MTI
Pihenni indul a pápa

Kellemes szabadságot kívánt minden vakációzni készülő családnak vasárnapi úrangyala imádsága alkalmából II. János Pál pápa, aki hétfőtől az észak-olaszországi Aosta völgyben pihen, majd július 17-én Castel Gandolfó-i nyári rezidenciájára tér vissza. A katolikus egyházfő vakációját követően a szokásos vasárnapi úrangyal imádságait július 18-ától már Castel Gandolfóban, az apostoli palota kertjében mondja el a pápa, s július 21-től a szokásos szerdai általános audienciákat is ott tartják, egészen szeptemberig.

A 84 éves Karol Woytila pápa három év szünet után tér vissza pihenni az aostai Introdba, ahova megromlott egészsége miatt nem tudott elmenni az utóbbi időszakban. Az alig ötszáz lakosú alpesi településen az elmúlt hetekben gyorsított ütemben folytak az előkészületek a katolikus egyházfő fogadására, a pápa biztonságára közel félezer rendőr és ügynök ügyel majd. A pápai lakhoz vezető utat újraaszfaltozták több mint tízezer eurós költséggel, továbbá parkosították és kicsinosították a környéket.

Osvaldo Naudin, a település polgármestere a Corriere della Sera olasz napilapnak elmondta, hogy ezekre a munkákra mindenképpen szükség volt, hiszen a magas vendég fogadásával Introd az egész világ szeme előtt lesz, a környék látképe egyfajta névjegye lesz az olasz falucskának. S mivel II. János Pál már kilencedik alkalommal üdül a környéken, akár tiszteletbeli polgárnak is tekintheti a település a polgármester szerint.

A szalézi rend kezelésében lévő, 1999-ben épült pápai lakot is újrafestették. Emellett a kertből kivezető erdei ösvényeket is kiszélesítették és elegyengették, hogy tolószékkel is lehessen közlekedni rajtuk, s ennek érdekében az épület belsejében is történtek átalakítások.