Cáfolta vasárnap egy iraki szélsőséges csoport, hogy lefejezte azt az amerikai tengerészgyalogost, akit még június végén ejtettek foglyul Irakban. A kivégzésről szombaton jelent meg közlemény egy iszlám honlapon.

Internetes honlapján megjelent nyilatkozatban cáfolta vasárnap a magát Dzsais Anszár al-Szunnának nevező iraki szélsőséges csoport, hogy lefejezte azt az amerikai tengerészgyalogost, akit június végén ejtettek foglyul az arab országban. A csoport nyilatkozatában leszögezi, hogy a túsz lefejezéséről szóló hírnek semmi köze az igazsághoz, s mivel a csoportnak van saját honlapja, minden más helyen a nevében megjelenő információ hamis.

Egy iszlám honlapon szombaton jelent meg egy közlemény, amely szerint a - feltehetően az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő - csoport kivégezte az amerikai katonát. A közlemény videofelvételt is ígért a lefejezésről.

Az Irakban állomásozó amerikai haderő képviselői közölték, hogy értesültek az internetes közleményről, de sem megerősíteni, sem kommentálni nem kívánták a katona halálhírét. A tengerészgyalogos megölését eddig egyetlen más, hitelt érdemlő forrás sem erősítette meg. A libanoni külügyminisztérium ugyanakkor élesen elítélte, "vallásellenesnek, erkölcstelennek és embertelennek" nevezte a katona meggyilkolását.

A libanoni származású, muzulmán vallású Wassef Ali Hassoun amerikai tengerészgyalogost - akinek alakulata a Bagdadtól 50 kilométerre nyugatra lévő Fallúdzsánál állomásozott - június 21. óta eltűntként tartotta számon az amerikai hadsereg. Június 30-án viszont megerősítették, hogy a tengerészgyalogos emberrablók fogságába esett.