Rendben lezajlott az első indonéziai közvetlen elnökválasztás, jelenleg a szavazatok összeszámlálása folyik. A több mint félmillió szavazóhelyiségben nagyobb incidens nélkül zajlott le a szavazás, azonban több helyen a szavazatok újraszámlálását rendelték el, mert a választók véletlenül több lyukat ütöttek a papírokon. Az első elnökválasztást mindenki a demokrácia nagy győzelmeként könyvelte el a világ legnagyobb moszlim országában. Az előzetes közvélemény-kutatások szerint a győzelemre Judhojono, a Megavati-kabinet volt biztonsági minisztere a legesélyesebb.

Rendben lezajlott az első közvetlen elnökválasztás Indonéziában. Az országba delegált ENSZ megfigyelők szerint az indonéz választási hatóságok megfelelően oldották meg a választás méreteiből adódó nehézségeket: a Pápua-magasföldtől Jáváig összesen az ország tizennégyezer szigetén összesen 140 millió szavazásra jogosulttól kellett begyűjteni a voksokat.

Összesen félmillió szavazóhelyiséget állítottak föl - volt, ahol egy egyszerű bambuszkunyhóban lehetett voksolni az elnökjelöltekre. A választási hatóságnak ráadásul azt is figyelembe kellett vennie, hogy az országban három különböző időzóna van, ezért az urnazárás ideje is eltolódott az egyes területeken - írja a BBC News.

A szavazatszámlálást jelentősen lelassította, hogy a központi választási iroda érvénytelennek nyilvánította azokat a szavazatokat, amelyekre véletlenül egynél több lyuk került. A szavazóknak ugyanis egy tűvel kellett lyukat ütniük a támogatni kívánt jelölt neve melletti négyzetbe, azonban többen összehajtották a lapot, így több lyuk is keletkezett. Tudósítók szerint az incidens nem jelent komoly problémát, azonban ha szoros végeredmény alakul ki, komoly szerepe lehet még az ily módon elveszett szavazatoknak.

Az első közvetlen elnökválasztást mindenki a demokrácia komoly győzelmének tartja az országban. "Nagyon szép átvezetés ez az önkényuralomból a tiszta demokráciába" - jellemezte a választásokat Jimmy Carter az USA volt elnöke, aki ötszáz nemzetközi megfigyelő társával együtt a választások tisztaságát felügyelte.

A választások végeredményét tíz napon belül teszik közzé. A szavazás előtti közvélemény-kutatás szerint a Megavati-kormány volt biztonsági minisztere, Szuszilo Bambang Judhojono a biztos befutó. A második helyért nagy a verseny az eddig kormányzó Megavati Szukarnoputri, illetve a hadsereg volt tábornoka Wiranto között.