A fegyveres felkelőknek is megbocsát az iraki kormány, ha leteszik a fegyvert. A néhány napja hatalomra jutott ideiglenes iraki vezetésnek ez az első komoly döntése, és hangsúlyozzák a politikusok, hogy nem egyeztettek az USA-val a döntés előtt. Több magas rangú amerikai katona elfogadhatatlannak tartaná, ha az embereikre támadó felkelők megúsznák a felelősségre vonást.

Az iraki ideiglenes kormány több magas beosztású tagja is megerősítette, hogy amnesztia-rendeletet fognak kiadni hamarosan. Alavi miniszterelnök és kormánya alig több mint egy hete vette át a hatalmat Paul Bremer amerikai megbízottól, és ez az első komolyabb döntésük. A miniszterelnök szóvivője közölte, hogy "ez egy nagyon független döntés volt" - arra utalva, hogy előtte nem egyeztettek az amerikaiakkal. A nyugati hatalmakat azonban nem érhette váratlanul a döntés, mert Alavi már a hatalomátadás előtti napon említette a tervet, az Independent című brit lapnak adott interjújában. Az amnesztiát hétfő délelőtt hivatalosan is bejelentették, de azt egyelőre nem tudni, hogy kikre vonatkozik majd.

"Aki leteszi a fegyvert", "aki nem bűnöző", "akit megtévesztettek", "aki például Szaddám katonája volt, elvesztette megélhetését, és ezért a felkelők zsoldjába állt" - ezek a magyarázatok különböző iraki politikusok nyilatkozataiban hangzottak el, azzal kapcsolatban, hogy ki kaphat amnesztiát.

Az iraki miniszterelnök szóvivője olyanokra is bővítette a kört, akik az USA legfontosabb ellenségei közé tartoznak. Az iraki kormány ugyanis a hétvégén tárgyalásokat kezdett Maktada al-Szada siíta vallási vezetővel, aki a nedzsefi és a falludzsai felkelést vezette, és egy rivális főpapot is meggyilkoltatott néhány hónappal ezelőtt. Szada emberei a két siíta szent városból áprilisban kiszorították egy időre a nyugati katonákat, és utcáról-utcára háborút viseltek ellenük, illetve több merénylettel is őket vádolják. Az iraki kormány annyit közölt a hétvégi tárgyalásokról, hogy "al-Szada az amnesztiára vár, és kész részt venni az új rend kialakításában, de ehhez előbb embereinek le kell tenniük a fegyvert." Ezzel a többségi siíták legfontosabb fegyveres csoportját az iraki kormány talán semlegesíteni tudná.

Ugyanakkor nem világos, hogy a 140 000 katonát Irakban tartó USA mit szólna Szada és emberei büntetlenségéhez, vagy esetleg bevonásukhoz az új állam felépítésébe. Nem tudni, hogy ki számít olyan bűnözőnek, akinek nem bocsát meg az iraki kormány sem. Nem tudni, hogy az lesz-e a bűnöző, aki megszálló külföldi katonákra lőtt, aki civileket ölt meg, vagy aki az új, USA-barát iraki milíciára támadott? Az egyetlen biztos és visszatérő pont a kritériumok között a fegyverletétel. Az sem világos, hogy mi lesz azzal a 4 000 fogollyal, akiket az amerikaiak a felkelések miatt fogtak el. Eredetileg arról volt szó, hogy majd iraki bíróság ítélkezhet felettük, de ha az iraki kormány amnesztiát adna nekik, nem biztos, hogy az amerikaiak kiadják őket.

A CNN hétfő reggeli műsorában megszólaltatott több amerikai nyugdíjas főtisztet, akiknek többsége elfogadhatatlannak nevezte, hogy olyanokat futni hagyjanak, "akik amerikai nőket és férfiakat öltek meg". Elhangzott azonban olyan vélemény is, hogy ha már átadták a hatalmat az iraki kormánynak, akkor hagyni kell, hogy ők teremtsék meg a békét az országban. Az utóbbi állásponttal ért egyet az az iraki származású amerikai jogász is, aki részt vett az új iraki alkotmány elkészítésében. Szerinte az amnesztia-rendelet "nagyon kreatív ötlet". Hivatalosan az USA még semmilyen véleményt sem mondott az amnesztia-rendeletről.    

Az új kormány egy másik friss döntése az, hogy felszólította a szomszédait, hogy ne engedjenek át fegyvereseket Irakba. A kormány szerint az összes határon át (török, iráni, szír, szaúdi, jordán) folyamatosan érkeznek fegyveresek, akik az amerikaiak ellen akarnak harcolni.