Szaddám unokatestvérei pénzelik és látják el csempészett fegyverekkel az iraki ellenállók egy részét - írja a New York Times. A Szíriában és Európában élő családtagok több tízmillió, csempészetből származó dollár fölött rendelkeznek.

Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök családja körül kialakult széles hálózat pénzeli és fegyverzi az iraki Amerika-ellenes felkelőket - írja a New York Times. Az amerikai napilap, a Bush-kormányzat illetékeseire hivatkozva azt állítja, hogy a hálózat elsősorban Szíriából és Jordániából csempészi a pénzt és a fegyvereket az iraki felkelőknek. A szervezet egyik vezetője Fatik Szuleimán al-Madzsíd, Szaddám Huszein unokatestvére, aki korábban az iraki különleges biztonsági erők tisztje volt, és az amerikai invázió után Szíriába menekült. A lap szerint a 30-as éveiben járó Fatik a szervezet pénzembere, akinek tevékenységéről a szíriai hatóságok is tudnak.

A szervezetben két további Madzsíd-klánbeli unokatestvér is dolgozik, akik jelenleg Szíriában, illetve Európában élnek. Az Irakon kívül élő rokonok rendelkezésére több tízmillió dollár áll, amelyre még Szaddám Huszein rendszere idején, többek közt olaj és katonai felszerelések csempészéséből tettek szert. A Madzsíd-klán Szaddám uralma alatt különösen félt társaság volt, tagjai kiemelkedő feladatokat láttak el az állambiztonság területén mint testőrök, titkosrendőri vezetők, végrehajtók.

Az amerikai tisztségviselők elismerték, hogy az iraki ellenállásnak jelentős bázisai vannak, amelyek nem kapcsolódnak a volt diktátorhoz. Ilyen a radikális síita vallási vezető, Muktada asz-Szadr Mahdi hadserege vagy az al-Kaida nemzetközi terroristahálózathoz kötődő jordániai Abu Muszab az-Zarkávi szervezete. Washingtonban úgy gondolják, hogy a Szaddám-párti ellenállásnak legalább 5000 harcosa van, akiket a bukott rendszer egykori vezetői irányítanak - írja a New York Times.