Több arab ország, köztük Líbia is hozzájárul ahhoz a pénzalaphoz, amelyet Szaddám Huszein volt iraki elnök jogi védelmének finanszírozására hoztak létre - közölte kedden Párizsban az egykori diktátor védelmét ellátó huszonegy fős jogászcsoport egyik tagja.

Emmanuel Ludot francia jogász nem részletezte, hogy pontosan honnan és milyen módon tettek szert az eddig beérkezett hozzájárulásokra. Csak azt árulta el, hogy az adományozók között van Moamer el-Kadhafi líbiai vezető lánya, aki jogászként nemrégiben csatlakozott a nemzetközi jogászcsoporthoz. "Különféle adományok és különféle hozzájárulások érkeztek" - mondta. Hozzátette, hogy az összegyűlt alap "nyilvánvalóan teljes egészében tiszta".

Az egykori diktátort az amerikai és velük szövetséges csapatok erővel távolították el a hatalomból. Irak megszállásának végét követően Szaddám Huszein visszakerült az iraki igazságszolgáltatás joghatósága alá, különleges iraki törvényszék fogja felelősségre vonni háborús és emberiesség elleni bűnökért, valamint az iraki törvények megsértéséért.

A költségek fedezésére a jogászcsoport fel kívánja használni Szaddám Huszein állítólagos külföldi számlákon tartott, befagyasztott vagyonát is. A védők szerint a tárgyalást iraki és ENSZ-bírákból álló törvényszék előtt kellene lefolytatni, Ludot a Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszéket hozta fel példaként.