John Edwards dél-karolinai szenátort választotta alelnökének John Kerry, a Demokrata Párt elnökjelöltje. Edwardstól elsősorban azt várják Kerryék, hogy a déli államokból szerez majd szavazatokat. Kerry azzal indokolta választását támogatóinak, hogy Edwards "megérti és megvédi az amerikai értékeket".

John Edwards lesz John Kerry demokrata elnökjelölt alelnökjelöltje az őszi amerikai elnökválasztáson. A demokrata párti források szerint Kerry Pennsylvaniában, egy pittsburghi választási gyűlésen jelenti majd be hivatalosan is döntését kedden délután három órakor.

Amióta Kerry megszerezte a demokrata elnökjelöltséghez szükséges előválasztói támogatást, nagy titkolózás övezte, hogy ki lesz a massachusettsi kormányzó alelnöke - írja a CNN.

Kerry - kampánystábjából származó értesülések szerint - végül azért döntött a fiatal és dinamikus Edwards mellett, mert sok szavazó bizalmát nyerheti el a történelmi Dél államaiban, ahol hagyományosan konzervatívabbak a szavazók, mint Kerry bázisterületén, a keleti parton.

Kerry előzőleg egy "Kedves Barátom" megszólítású e-mailben tudósította a demokrata szavazókat arról, hogy az előválasztási kampány során igen jó képességekről számot adó Edwardsot választja.

"John, aki megérti és megvédi az amerikai értékeket" - jellemzi Edwardsot az e-mailben Kerry - "kampánya során bebizonyította, hogy az amerikai középosztály, és a középosztályba vágyók bátor és elkötelezett harcosa."

John Edwards, Észak-Karolina kormányzója első szenátori ciklusát tölti. A korábban ügyvédként dolgozó politikust 1998-ban választották szenátorrá. Az ötvenéves Edwards a szenátusban olyan ügyeket támogatott, mint a hírszerzés reformja, a biológiai fegyverek elleni harc, vagy a hadseregfejlesztés. A demokrata elnökjelölt állítás során az előjelölő szavazásokon Edwards maradt a legtovább talpon Kerry ellenében.

Kerry tanácsadói szerint azért volt szükség a nagypolitikában új embernek számító Edwardsra, hogy fiatalosságával, dinamizmusával éles ellentéte Bush alelnökének, a republikánusok egyik öreg rókájának számító Dick Cheneynek - írja a New York Times.

Ugyanakkor elemzők fontosnak tartják megjegyezni, hogy Edward "homo novus"-sága a visszára is fordulhat a kampány során: ellenfelei azt vethetik majd szemére, hogy nagypolitikai tapasztalatlansága miatt nem tudja majd megfelelően vezetni az USA-t, ha Kerryvel történne valami.