Folytatódnak az etnikai villongások a Vajdaságban. A szerb nacionalista pártok magyarellenes hangulatot próbálnak gerjeszteni egy bűncselekmény miatt. A magyarok az amerikai kongresszushoz, illetve az Európai Tanácshoz fordultak a magyarellenes támadások miatt.

Veszélyben vannak a magyarok Szerbiában Kasza József, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnöke szerint. A politikus a szerbiai B92 rádiadónak elmondta, hogy pártja az Amerikai Egyesült Államok kongresszusához fordul a magyarok elleni etnikai alapú támadások miatt, mivel szerinte a szerb kormányzat elhanyagolja az ügyet. A Vajdasági Magyar Szövetség továbbá a szerb belügyminiszter azonnali lemondását követelte, mivel tárcája az elmúlt hónapokban semmit sem tett a kisebbségek elleni kirohanások és a vandál cselekmények leállítására.

Az Európa Tanács múlt heti ülésén két szocialista képviselő határozati javaslatot nyújtott be, hogy a közgyűlés kérje fel az ET miniszteri bizottságát a szerb rendőrség által nem vizsgált atrocitások kivizsgálására. A benyújtott javaslat arra kéri az ET illetékeseit, hogy vizsgálják meg, kik az elkövetők, a szerb hatóságok megtettek-e mindent az elkövetők felderítése érdekében, valamint mérjék fel, milyen intézkedésekkel állítható meg ez a káros tendencia. Az indítványozók célja, hogy lehetővé tegyék a nemzeti kisebbségek integritását és jogaik megfelelő védelemben részesüljenek.

Szombat este Szabadkán részeg szerb fiatalok megvertek két magyar középiskolást. Nem sokkal azelőtt, szombatra virradóra ismeretlen tettesek meggyalázták Zombor város katolikus temetőjét, 30-40 sírt rongáltak meg. Egy brutálisan megvert szerb férfi esete is borzolja a kedélyeket a Vajdaságban. A gyanúsítottak ugyanis magyarok. A szerb nacionalista pártok szerint a szörnyű bűncselekmény nemzeti indíttatású volt, ugyanakkor a félholtra vert szerb férfi elmondása szerint nem volt semmilyen nacionalizmus a megtámadásában.