Egy emberi jogi szervezet szerint Tunézia súlyosan megsérti az emberi jogokat azzal, hogy börtöneiben ellenzékieket tart magánzárkában. A rabok többsége iszlám szélsőséges, van akit már tizenhárom éve tartanak magánzárkában. A tunézaiai kormány kilátásba helyezte, hogy engedélyezi a nemzetközi vöröskereszt munkatársainak látogatását a börtönökben.

Tunézia súlyosan megsérti az emberi jogokat mert magánzárkában tartják a politikai okok miatt elítélt foglyokat - áll a Human Rights Watch (HRW)nevű, New York-i székhelyű emberi jogi szervezet jelentésében.

Az ellenzékiek napi huszonnégy órát töltenek alig néhány négyzetméteres ablaktalan celláikban. Nem érintkezhetnek senkivel a börtön személyzetén kívül, ritka eset, hogy családtagjaik látogatást tehetnek náluk. Van, aki tizenhárom éve él ilyen körülmények között. A jelentés szerint a tunéziai és a nemzetközi jogot egyaránt sérti a fogva tartás ezen módja.

A körülbelül negyven ellenzéki az En Nahda párthoz tartozott, amelyet a tunéziai vezetés a kilencvenes évek elején - a párttagok szerint jogtalan - perekkel vert szét. A rabtartás módja a HRW szerint a kormány egyik eszköze arra, hogy megfélemlítse az ellenzéket - írja a BBC News.

A tunéziai vezetés kilátásba helyezte, hogy lehetővé teszi azt, hogy a nemzetközi Vöröskereszt ellenőrei meglátogassák a rabokat. Ugyanakkor a HRW arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljanak nyomást Tunéziára, az ellenzékiek fogva tartási körülményeinek javítása érdekében.