A chilei fellebbviteli bíróság helybenhagyta a volt diktátor, Augusto Pinochet mentelmi jogának felfüggesztését - közölte szerdán a bíróság szóvivője.

Pinochet mentelmi jogát első fokon május végén függesztették föl. A volt államfő védői bejelentették, hogy fellebbezést nyújtanak be a legfelsőbb bírósághoz a szerdai határozat ellen. A 88 éves exdiktátort a hírhedt Condor hadműveletben játszott szerepe miatt fogták perbe. Azzal vádolják, hogy felelős ellenzéki aktivisták meggyilkolásáért.

A májusi első fokú határozatban a bíróság megállapította, hogy Pinochet tudott valamennyi, uralma alatt elkövetett jogtiprásról, ám semmit sem tett azok megakadályozására. A határozat szövegét szerdán tárták a nyilvánosság elé. Pinochet "tökéletesen tisztában volt" azzal, mit művel a titkosszolgálat és magas beosztásából adódóan módjában állt volna megelőzni a bűntetteket - olvasható a bírósági döntésben.

Az 1970-es években végrehajtott titkos hadműveletben több dél-amerikai diktatúra összefogott ellenfelei fizikai megsemmisítésére. Az argentin, bolíviai, brazil, paraguayi és uruguayi vezetés megbízásából a titkosszolgálatok világszerte több mint 200 baloldali aktivistát kutattak föl és gyilkoltak meg a 70-es és a 80-as években.