A hagyományok és a szigorú vallási törvények ellenére egyre inkább terjed Pakisztánban az internetes társkeresés, az egyik tévécsatorna pedig műsort indított, ahol élőben lehet ajánlatokat tenni az ideális párjáról beszélő vendégnek. Az új módszerek népszerűségének titka, hogy egyre többen - főleg nők - gondolják úgy, joguk van saját életük alakításához. A vallásos rétegek szerint az internetes és tévés ismerkedés tönkreteszi a szilárd, a szülők választásán alapuló házasságokat. Az aggódó szülők próbálják megelőzni a bajt: gyerekeik nevében hirdetnek a társkereső oldalakon.

Nehéz jó férjet találni egy olyan országban, mint Pakisztán, ahol bárok nem léteznek, az egyedülálló nők és férfiak kísérők nélkül nem találkozhatnak, a családi és baráti kapcsolatokat - amelyek évszázadokon keresztül a házasságok alapját jelentették - pedig tönkre teszi a kivándorlás. A megoldást - úgy tűnik - az internet és a tévé jelenti erre a problémára - írja a Los Angeles Times.

A 23 éves Amber Khan például a kifejezetten pakisztániak számára alapított Mehndi.com-on adott fel egy hirdetést, amikor szülei sürgetni kezdték, hogy itt lenne az ideje a párválasztásnak. Néhány hét múlva több mint 20 kérő ajánlata várta. A választásban azonban már édesanyja segített. "Mindenkinek megvan a joga, hogy megválassza élete párját. Itt válogathatnak közülük és beszélhetnek vagy akár még találkozhatnak is velük, mielőtt megházasodnak" - mondta a párválasztás új és a hagyományokra épülő pakisztáni társadalomban szokatlannak számító módjáról a fiatalasszony.

Az ilyen öntudatosság meglehetősen szokatlan Pakisztánban. Miközben a parlamentben és a helyi közhivatalokban rengeteg a vallásos, hagyományőrző pártok képviselője, addig a médiában egyre gyakrabban és egyre kevésbé cenzúrázva tűnnek fel a nyugati világ életét bemutató és népszerűsítő műsorok. A vallási vezetők pedig csak keseregni tudnak, hogy a társkeresők egyre népszerűbbek, egyre több a válás és a házzaságon kívül élők közötti kapcsolat, ami szerintük mind az erkölcsi romlást gyorsítja.

Az egyik tévéműsorban például nők és férfiak beszélnek az általuk ideálisnak tartott párjukról, miközben e-mailen ajánlatokat kaphatnak a nézőktől. A műsor nagyon népszerű. Nadia Mazhar producer szerint az adás annak a forradalomnak a része, ami az elmúlt időkben zajlott le Pakisztánban. Egyre többen érzik ugyanis úgy, hogy joguk van saját életüket belátásuk szerint alakítani, amire korábban csak az ország vallásos vezetőrétegének volt lehetősége.

A pakisztániak között egyre népszerűbbé váló nyugati kultúra jelentős változásokat hozhat az ország életébe. A hagyományok szerint ugyanis a szülők választanak párt gyereküknek, leggyakrabban egy házasságkereskedő segítségével. Gyakori, hogy a házastársat az eladósorba került gyerek tágabb családjából szerzik, így sokszor kötnek házasságot unokatestvérek. Mohamed Huszein, a lahore-i iszlám egyetem tanára a Los Angeles Timesnak azt nyilatkozta, ez a rendszer erős, stabil házasságokat eredményez.

Az új, nyugati típusú módszer is igyekszik azért valamenyire igazodni a hagyományokhoz. Sok hirdetést szülők adnak fel gyerekeik helyett a Mehndi.com-on és a hasonló oldalakon, melyeknek elsősorban nem is az alkalmi kapcsolatok népszerűsítése, hanem a házosságok tető alá hozása a célja. A beküldött képeket pedig moderálják.

Persze azt nem lehet kivédeni, hogy a felhasználók a könnyedebb kapcsolatokat keressék. A készítők szerint ugyanis az érdeklődők legalább fele csak flörtölne, nem vágyik házasságra. Egy 21 éves iszlámábádi tanárnő például azt mondta a Los Angeles Timesnak: csak alkalmi randevúkat beszél meg az interneten. "Már nem is számolom, hánynál tartok" - tette hozzá.