Spanyolország tiltakozott Nagy-Britanniánál szerdán amiatt, hogy a Tireless brit atom-tengeralattjáró ismét kikötni készül a Gibraltáron lévő brit katonai támaszponton. Az utóbbi években ez a tengeralattjáró idézte elő az amúgy is feszült viszonyban álló Madrid és London között az egyik legkínosabb vitát.

A Trafalgar osztályú Tireless legutóbb 2000 májusában kötött ki Gibraltáron, miután meghibásodott az atomreaktor hűtőrendszere, és kis mennyiségű sugárfertőzött víz ömlött a Földközi-tengerbe Szicília közelében. A gibraltári és a dél-spanyolországi környezetvédők, illetve lakosok aggodalmainak és a madridi kormány tiltakozásának dacára a gibraltári támaszponton egy éven keresztül javították a járművet, amely végül 2001 májusában hajózott ki.

A spanyol külügyminisztérium szerdán közleményben jelentette be, hogy a héten kétszer is behívatta Nagy-Britannia madridi nagykövetét, és tiltakozását fejezte ki a tengeralattjáró érkezése miatt.

A Tomahawk-rakéták indítására is alkalmas Tireless július 9-én érkezik rövid látogatásra a gibraltári támaszpontra. A brit nagykövetség ugyancsak közleményben jelezte, hogy a tengeralattjáró a legmagasabb műszaki követelményeknek is megfelel, teljes egészében biztonságos, és 2001 májusa óta amerikai, bermudai, franciaországi, norvég és brit kikötőkben is járt.