Szerdán lövöldözés tort ki az iraki nemzeti gárdisták és feltehetőleg külföldi harcosokból álló csoport között Bagdad belvárosában. A tűzharcban megölt két nemzeti gárdista holttestét a felkelők magukkal vitték. A harcokba az amerikaiak is bekapcsolódtak, a felkelők kilőtték egyik páncélozott járművüket. A lövöldözés nem sokkal az után kezdődött, hogy az iraki kormány új nemzetbiztonsági törvényt léptetett életbe a felkelők megfékezésére.

Lövöldözés tört ki szerdán az iraki nemzeti gárda és fegyveres személyek között Bagdadban, a belvárosi Haifa sugárúton, s az összetűzésben két gárdista életét vesztette, tíz társuk pedig megsebesült. Az áldozatok számáról a nemzeti gárda egyik tisztje adott tájékoztatást. Hírügynökségi fotókon láthatóak felkelők, akik a gárdisták holttestét az utcán maguk után vonszolják.

A rendőrség lezárta a területet a közlekedés elől. A fegyveres összecsapásba amerikai katonák is bekapcsolódtak, két amerikai helikopter egy épületet vett célba a Haifa sugárúton, a házból a csapások után füstfelhő gomolygott. Egy amerikai páncélos járművet a gerillák kilőttek egy útkereszteződésben.

Amerikai katonák az összecsapás helyszínére igyekezve újságíróknak azt mondták, hogy valószínűleg külföldi harcosokkal kerültek konfrontációba. A tűzharc előtt közvetlenül négy robbanás rázta meg Bagdad zöld zónáját, a detonációkban hét személy megsebesült. Két aknagránát egy egészségügyi központ közelében csapódott be, nem messze Ijád Allávi ideiglenes kormányfő pártjának székházától. Füstfelhők szálltak fel a szövetséges erők főhadiszállásának, az amerikai és a brit nagykövetségnek, valamint az iraki kormányépületeknek otthont adó, védett zöld zónából.

Forrás: [origo]
al-Hasszán: az új törvény erőteljesebb fellépést tesz lehetővé

A bagdadi fegyveres események közvetlenül azt követően bontakoztak ki, hogy az iraki kormány bejelentette: új nemzetbiztonsági törvényt léptetett életbe a felkelők elleni hatékonyabb fellépés érdekében - írja a Reuters hírügynökség.

Malek al-Hasszan igazságügyminiszter arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az új törvény értelmében az iraki hatóságok kijárási tilalmat vezethetnek be, rajtaütéseket hajthatnak verge, és az ország veszélyesebb területein akár hatvan napig is fogságban tarthatják azokat a személyeket, akiknek közük lehet a felkeléshez vagy a külföldi harcosokhoz. Al-Hasszán elmondta, hogy az iraki hatóságok a törvény végrehajtásában továbbra is számítanak az amerikaiakra.

MTI/[origo]