Saját palotájának pincéjében, egy huszonöt négyzetméteres zárkában őrzik Szaddám Huszeint. A világ leghíresebb foglyának minden lépését ipari kamera figyeli, miközben napjainak nagy részét jogi szakkönyvek tanulmányozásával tölti.

Forrás: EPA

A volt iraki vezetőt saját palotájának éjjel-nappal kivilágított pincéjében őrzik, ott, ahol korábban a fürdőjébe csepegtetett olajat tárolták - írja a Bild am Sonntag című német hetilap. Szaddám Huszein akár két évet is tölthet alkalmi cellájában, ha pere elhúzódik.

Szaddám Huszein mindennap fél ötkor kel, napközben jogi szakkönyveket tanulmányoz, feltehetően azért, hogy majd képes legyen ellátni saját védelmét. Egy nap kétszer 45 perc sétát engedélyeztek számára; hetente egy szappant, szivacsot és egy tubus fogkrémet kap.

Két fia meggyilkolása miatt a gyász jeleként visel szakállat az amerikaiak engedélyével, amelyet hetenként egyszer nyírhat meg. A volt iraki elnök soha nem imádkozik, bár cellája falára Mekka felé mutató nyilat festettek.

A megbuktatott diktátorra fegyvertelen őrök vigyáznak; ételeit egy iraki szakács készíti, emellett egy étekkóstolót engedélyeztek neki. Szaddám Huszein naponta háromszor étkezik, kizárólag műanyag evőeszközökkel. Az amerikai óvatosság indokolt lehet, annak ellenére, hogy a pszichiáterek szerint nem foglalkozik az öngyilkosság gondolatával.