Pattanásig feszült a helyzet a Dél-Oszétiában békefenntartó misszión részt vevő grúz és orosz alakulatok között. A grúzok feltartóztatták az oroszok egyik fegyverszállítmányát, és két, rakétákat szállító teherautót a fővárosba, Tbiliszibe irányítottak. Moszkva szerint Grúzia provokálni akarja az orosz hadvezetést. A grúzok szerint viszont az oroszok azért vannak jelen a térségben, hogy a dél-oszétiai szakadárokkal együttműködve Oroszországhoz csatolják a tartományt.

Összecsapással fenyegető helyzet alakult ki a grúz és az orosz békefenntartó csapatok között Dél-Oszétiában. Grúzia szakadár tartományában a két hadsereg közösen végez békefenntartó küldetést, azonban Szaakasvili elnök színre lépése óta sokat romlott a két haderő kapcsolata.

Szerdán a grúzok Kurta falunál feltartóztatták az orosz hadsereg egyik konvoját. A tíz teherautóból nyolcat továbbengedtek, azonban kettőt - amelyek helikopterről bevethető föld-levegő rakétákat szállítottak - visszatartottak, majd a fővárosba, Tbiliszibe irányították őket.

Az oroszok arra hivatkoznak, hogy volt engedélyük a rakéták szállítására, és azok jelenlétének szükségességéről már korábban megegyeztek a grúzokkal. Grúzioa viszont azt állítja, hogy ilyen mérvű fegyverszállítás nincs összhangban az orosz hadsereg békefenntartó feladatával a térségben - írja a BBC News.

"Grúzia lépését nem tudjuk másként csak provokációként értelmezni" - jelentette ki az incidens kapcsán Vjacseszlav Szedov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Tbiliszi egyelőre nem reagált az esetre.

Dél Oszétai a Szovjetunió összeomlását követő háború során elszakadt Grúziától. A tartomány státuszát egyelőre nem rendezték, bár Tbiliszi magának követeli. A háború után orosz csapatok vonultak be a térségbe, a grúzok szerint csak azért, hogy a felkelőkkel együttműködve az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiához csatolják a területet.