Szigorú törvényt fogadott el az iraki ideiglenes kormány. A jogszabály értelmében a kormánytisztviselők jogot kapnak szükséghelyzet bevezetésére. Ezt szerdán jelentették be, nem sokkal azután, hogy több robbanás történt a bagdadi zöld zónában. A bejelentés után pedig fegyveres összetűzés robbant ki az iraki főváros központjában.

Ijád Allávi, az iraki ideiglenes kormány miniszterelnöke aláírta a szükséghelyzet kihirdetését lehetővé tévő törvényt - jelentette be szerdán a miniszterelnök irodája. Az új jogszabály értelmében a kormánynak hatalmában áll majd, hogy kijárási tilalmat, rendkívüli helyzetet vezessen be, ellenőrző pontokat állítson fel és gyanúsítottakat vegyen őrizetbe. Az intézkedéseket azonban csak ideiglenesen és az ország meghatározott részein vezethetik be.

A törvény, amelyet a kormány már elfogadott, a felkelők elleni hatósági fellépés jogszabályi keretét hivatott megteremteni. A jogszabályban meghatározott intézkedési köröket és végleges szövegváltozatát szerdán ismertetik sajtótájékoztatón.

Barham Száleh, a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes szerint a kabinet mérlegeli, milyen módon lehetne amnesztiát hirdetni és továbbra is határozottan fellépni "azokkal szemben, akik bűncselekményeket követtek el az iraki nép és a szövetséges erők ellen". Amerikai katonai tisztségviselők közölték: remélik, az új rendelkezés nem nehezíti majd meg a szövetséges erők tevékenységét.

Robbanások és fegyveres összecsapás

Nem sokkal a bejelentés előtt négy robbanás történt Bagdad belvárosában a zöld zónában. Az egyik detonációkban, amelyet két aknagránát okozott egy egészségügyi központ közelében, nem messze Ijád Allávi ideiglenes kormányfő pártjának székházától, hatan sebesültek meg. Egy belügyminisztériumi tisztségviselő szerint lövedék csapódott be Allávi egyik házának közelében is, a kormányfő azonban nem tartózkodott az épületben a támadás idején.

A bejelentés után pedig lövöldözés tört ki szerdán az iraki nemzeti gárda és fegyveresek között Bagdadban, a belvárosi Haifa sugárúton. A rendőrség lezárta a területet, a levegőben amerikai helikopterek járőröznek - közölték a helyszínen tartózkodó újságírók. Más források szerint a fegyveresek amerikai katonákra és az iraki biztonsági szervek embereire nyitottak tüzet. Bagdad belvárosában szerdán a hatóságok egy gyanús gépkocsiban 750 kilogramm robbanóanyagot fedeztek fel. A robbanószerkezetet sikerült hatástalanítani. Az Oldsmobile típusú autó a város Karrada negyedében egy síita mecset közelében állt.

Egy amerikai katona meghalt és három társa megsebesült szerdán Ramádi közelében, mert teherautójuk felborult, majd kigyulladt. Öt iraki katona pedig a Bagdad északi részén fekvő Tadzsi katonai bázis ellen intézett rakétatámadásban vesztette életét - közölte egy amerikai katonai szóvivő. Álarcos fegyveresek megtámadtak egy ellenőrző pontot az észak-iraki Kirkuk település közelében, két katonát és két rendőrt megsebesítettek - jelentette be a rendőrség.

MTI/[origo]