Közel két tonnányi sugárzó anyagot vittek el az amerikaiak a legnagyobb titokban júniusban Irakból. Ezekből az anyagokból elvileg radioaktív piszkos bombát lehetne készíteni. Az arab országban csak olyan enyhén sugárzó anyagokat hagytak, amelyekre a gyógyászatnak, a mezőgazdaságnak vagy az iparnak lehet szüksége.

Több mint 1,7 tonna dúsított urániumot és más radioaktív anyagokat szállítottak el Irakból amerikai szakértők - jelentette be Spencer Abraham amerikai energiaügyi miniszter. A volt iraki atomkutató intézetekből eltávolított anyagok elméletileg alkalmasak radioaktív "piszkos bomba" előállítására vagy nukleáris program kifejlesztésére - mondta a miniszter.

Spencer Abraham a június 23-án, néhány nappal az iraki szuverenitás visszaállítása előtt végrehajtott titkos akciót "a Bush-kormányzat nagy sikerének" nevezte, mert ezzel megakadályozták, hogy ezek az anyagok terroristák kezébe kerüljenek. Abraham szerint a radioaktív anyagok lefoglalását és eltávolítását, amelyben 20 szakértő működött közre, az ENSZ Biztonsági Tanácsa érvényes határozataival összhangban hajtották végre. Az akcióról előre tájékoztatták a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) is. Mark Gwozdecky, a NAÜ szóvivője megerősítette, hogy az amerikai lépésről levélben értesítették a Biztonsági Tanácsot.

A radioaktív anyagokat repülőgéppel szállították az Egyesült Államokba, ahol az energiaügyi minisztérium létesítményeiben helyezték el. A kevésbé radioaktív anyagokat viszont gyógyászati, mezőgazdasági vagy ipari célú felhasználásra Irakban hagytak.