Thaiföldön két farmon is felütötte fejét az év elején komoly pusztítást okozó madárinfluenza-vírus. Eddig nyolcezer baromfit öltek meg, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését.

Két thaiföldi farmon is felütötte a fejét a madárinfluenza, a vírus fajtája megegyezik az év elején járványt okozó kórokozóéval, vagyis ez is a H5N1 vírustörzshöz tartozik. Akkor 24 ember is elhunyt a betegségben, amely azonban főleg a szárnyasokat sújtotta.

Az Ayutthaya és Phanthumthani tartományokban elhelyezkedő két csirkefarmot karantén alá vonták, körülöttük biztonsági zónát jelöltek ki, hogy megakadályozzák a járvány továbbterjedését - közölte a thai mezőgazdasági miniszter. Newin Chidchob helyettes agrárminiszter szerint eddig nyolcezer csirkét pusztítottak el, hogy megakadályozzák a betegség továbbterjedését.

A betegség idén először áprilisban ütötte fel a fejét Thaiföldön, az országot május 14-én nyilvánították mentesnek a madárinfluenza-vírustól. A világ negyedik legnagyobb csirkeexportőrének számító thai gazdaságot igen érzékenyen érintette az év eleji járvány, és ha most nem sikerül megfékezni, akkor megint komoly bevételkieséssel számolhatnak.

Közben a kínai Anhui tartományból és Vietnamból is jelentettek madárinfluenzás eseteket. Kínában azt gyanítják, hogy a kórokozót vándormadarak hurcolták be.

Az év elején komoly aggodalmat keltettek a vírusszakértők, akik arra figyelmeztettek, hogy a madarak között terjedő kórokozónak egy olyan változata alakulhat ki, amely képes emberekről emberekre is fertőzni, ami egy súlyos világméretű járvány kialakulását eredményezheti.